Європейський центробанк не виключає ще одне підвищення ключової ставки

Європейський центробанк не виключає ще одне підвищення ключової ставки

Укрінформ
Керівництво Європейського центрального банку бачить наростальний ризик того, що їм доведеться підвищити ключову відсоткову ставку до 2% або більше, щоб приборкати рекордно високу інфляцію в єврозоні (9,1%), навіть попри ймовірну рецесію.

Як повідомляє Укрінформ із посиланням на Reuters.

З інфляцією, яка досягла 9,1% у серпні та перевищувала ціль ЄЦБ у 2% упродовж наступних двох років, центральний банк рекордно швидко підвищує процентні ставки та закликає уряди допомогти зменшити рахунки за електроенергію, які зросли після вторгнення Росії в Україну.

ЄЦБ підвищив ставку за депозитами з нуля до 0,75% у четвер, а президент Крістін Лагард скерувала ще два-три підвищення, заявивши, що ставки все ще далекі від рівня, який поверне інфляцію до 2%.

Читайте також: Європейський центробанк ухвалив рішення про безпрецедентне підвищення ключових ставок

П'ять джерел, близьких до цього питання, сказали, що багато політиків вбачають ймовірність того, що їм потрібно буде перевести ставку на «обмежувальну територію», що на жаргоні означає рівень ставок, який спричиняє уповільнення економіки, на рівні 2% або вище.

Джерела, які говорили на умовах анонімності, оскільки обговорення політики є приватними, сказали, що це, швидше за все, станеться, якщо перший прогноз ЄЦБ щодо інфляції на 2025 рік, який має бути опублікований у грудні, все ще буде вище 2%.

Представник ЄЦБ відмовився від коментарів.

Читайте також: Європейський центробанк вперше за 11 років підвищив облікову ставку

Джерела повідомили, що політики готуються до рецесії цієї зими та нижчого економічного зростання наступного року, ніж офіційний прогноз ЄЦБ у 0,9%. Але деякі втішилися сильним ринком праці, який повинен пом’якшити вплив вищих ставок, додали вони.

Політики вважають, що поточні пропозиції, включаючи «систему зворотного рівня», яка обмежує винагороду в деяких резервах, потребують додаткової роботи, повідомили джерела. Один додав, що рішення може бути прийнято до наступного засідання ЄЦБ 27 жовтня.

Нагадаємо: наразі ЄЦБ прогнозує інфляцію на рівні 2,3% у 2024 році, хоча одне джерело повідомило, що внутрішній прогноз, представлений на засіданні в четвер, наближає її до 2% після врахування останніх цін на газ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-