Європейський центробанк ухвалив рішення про безпрецедентне підвищення ключових ставок

Європейський центробанк ухвалив рішення про безпрецедентне підвищення ключових ставок

Укрінформ
Рада керуючих Європейського центрального банку (ЄЦБ) прийняла рішення про підвищення трьох ключових ставок на 75 базисних пунктів у рамках заходів боротьби з інфляцією, що є найсуттєвішим підвищенням ключової ставки в ЄС з 2002 року.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у пресрелізі ЄЦБ.

Повідомляється, що Рада керуючих ЄЦБ підвищила на 75 базисних пунктів процентну ставку за основними операціями рефінансування, яка відтепер становитиме 1,25%, та процентні ставки за лінією граничного кредитування (1,5%) та депозитною лінією (0,75%), починаючи з 14 вересня 2022 року.

«Рада керуючих прийняла сьогоднішнє рішення та очікує подальшого підвищення процентних ставок, оскільки інфляція залишається надто високою та, ймовірно, залишатиметься вище цільового показника протягом тривалого періоду. Згідно з попередньою оцінкою Євростату, інфляція в серпні досягла 9,1%. Стрімке зростання цін на енергоносії та продовольство, тиск попиту в деяких секторах через відновлення економіки та вузькі місця пропозиції все ще сприяють зростанню інфляції. Ціновий тиск продовжує посилюватися та поширюватися в економіці, й інфляція може продовжити зростання в найближчій перспективі», - заявили в ЄЦБ.

Там також зазначили, що ЄЦБ переглянув свої попередні довготермінові прогнози щодо інфляції, і зараз очікується, що інфляція в країнах ЄС становитиме в середньому 8,1% у 2022 році, 5,5% у 2023 році та знизиться до 2,3% у 2024 році.

Читайте також: Нацбанк вирішив зберегти облікову ставку

Як повідомляв Укрінформ, в липні ЄЦБ підвищив облікову ставку вперше за 11 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-