Польські служби у посиленому режимі оформлюють вантажівки на кордоні з Україною

Польські служби у посиленому режимі оформлюють вантажівки на кордоні з Україною

Фото
Укрінформ
Польські митні та прикордонні служби в посиленому режимі оформляють вантажівки на в’їзд та виїзд із Польщі. Протест польських перевізників на кордоні припинено.

Про це у Фейсбуці повідомив посол України в Польщі Василь Зварич, який у суботу побував на пунктах пропуску “Дорогуськ-Ягодин” та “Зосін-Устилуг”, передає Укрінформ.

Як зазначив український дипломат, у Дорогуську припинився протест польських перевізників, відновлено рух на польській ділянці пункту пропуску.

“Польські служби в посиленому режимі оформлюють вантажні автомобілі на в’їзд та виїзд з/до Польщі. Працюють усі смуги руху”, - зазначив посол України в РП.

Він повідомив, що згідно з відповідним двостороннім меморандумом, станом на сьогодні, мінімальний показник пропуску вантажівок становить 300 автомобілів за зміну (12 год). Утім, ведеться робота над тим, щоб ці ліміти максимально збільшити.

“Але по факту і так будуть оформлювати більшу кількість вантажівок”, - підкреслив дипломат.

Він зауважив, що від польської сторони є прохання: щоб українські перевізники подбали про належну підготовку супровідної документації на вантаж і наявність у водіїв повного комплекту необхідних для виїзду за кордон документів.

Зварич підкреслив, що польські ветеринарні та фітосанітарні служби отримали наказ перейти в режим цілодобової служби.

“Комендант пункту пропуску це підтвердив. Особисто пересвідчився. Працюють”, - зауважив дипломат.

Зварич також поінформував, що порожні вантажні транспортні засоби, які прямують з України в Польщу, силами українських прикордонників і нацполіції скеровуються на пункт пропуску “Устилуг-Зосін”, де з 7-ї ранку 9 вересня їх почали оформляти на виїзд із України. Це повинно розвантажити черги в пунктах пропуску з українського боку.

Між тим, у Зосіні з 7-ї ранку 9 вересня до 8-ї ранку 10 вересня уже оформлено на в’їзд до Польщі 137 порожніх вантажних транспортних засобів, у тому числі цистерн для палива.

За словами посла, українські й польські служби ефективно взаємодіють між собою для забезпечення максимально швидкого проїзду порожніх вантажівок через цей пункт пропуску. Для цієї категорії транспорту виділено окрему смугу, механізм пропуску постійно вдосконалюється. Порожні вантажівки запускаються також на інші вільні смуги для пришвидшення оформлення.

“Важливо, що є обопільна політична воля і бажання вирішувати проблему разом. Працюємо спільно далі, щоб черги на кордоні ставали щоразу менші”, - peзюмував Зварич.

Читайте також: У пункті пропуску «Краківець-Корчова» відкрили смуги для руху порожніх вантажівок у Польщу

Як повідомлялося, кількість вантажних автомобілів на кордоні з Польщею останнім часом постійно зростала через низьку пропускну спроможність митниці з польського боку. Кілька днів тому черга з вантажівок біля пункту пропуску "Ягодин-Дорогуськ" сягала понад 50 км. Україна виступила з ініціативою про відкриття додаткових пунктів пропуску та дістала позитивну відповідь від Польщі щодо початку оформлення порожніх вантажних автомобілів на пункті пропуску "Устилуг (Україна) – Зосін (Польща)". Напередодні представники польської митниці також поінформували про розблокування ПП “Дорогуськ-Ягодин” для проїзду вантажними транспортними засобами.

Через величезні черги на кордоні страйкували українські, а потім і польські перевізники.

Фото: Фейсбук Василя Зварича

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-