російський олігарх Фрідман готовий надати Україні $1 мільярд, сподівається на зняття санкцій – WSJ

російський олігарх Фрідман готовий надати Україні $1 мільярд, сподівається на зняття санкцій – WSJ

Укрінформ
Мільярдер з рф Михайло Фрідман запропонував перевести 1 мільярд доларів на рахунок українського представництва підконтрольного йому «Альфа-Банку», які можуть бути використані для фінансування соціальних проєктів в Україні.

Про це повідомляє WSJ, передає Укрінформ.

Як зазначається, пропозиція Фрідмана має на меті переконати уряд Великої Британії скасувати санкції, запроваджені щодо нього після початку повномасштабної агресії рф проти України.

У МЗС Британії заявили з цього приводу, що «Сполучене Королівство не визнає жодних ухилянь від санкцій».

За словами офіційних осіб США, пропозиція Фрідмана є однією з низки заяв, які керівники російських компаній та банків із санкційного списку негласно роблять Заходу, шукаючи способів пом’якшити санкції, зберегти свої статки та вивільнити заморожені активи.

«Є багато сторін, які звертаються до Мінфіну США та Державного департаменту з проханням виключити їх зі списків», — сказав адвокат Еріх Феррарі, який раніше представляв кількох відомих підсанкійних осіб.

Своєю чергою заступник керівника Офісу Президента України Ростислав Шурма заявив, що уряд розглядатиме пропозицію Фрідмана лише як частину ширшої структури, яка може включати фонд для допомоги Україні. «Це має бути загальний підхід до всіх підсанкційних росіян», – сказав він.

За словами посадовця, Україна розглядатиме таку угоду щодо зняття санкцій лише після закінчення війни.

«Мета санкцій – не отримати гроші від деяких багатих росіян. Мета санкцій – створити достатній тиск на еліти, щоб вони припинили війну», – наголосив Шурма.

Як повідомляв Укрінформ, керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак заявив, що план санкцій проти рф виконаний на 70%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-