Кулеба: Дві третини кораблів з українським зерном ідуть до країн Африки, Азії і Близького Сходу

Кулеба: Дві третини кораблів з українським зерном ідуть до країн Африки, Азії і Близького Сходу

Укрінформ
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що 2/3 українського збіжжя, яке наша держава вже відправила через “зерновий коридор” до іноземних споживачів, спрямовані на ринки Азії, Африки та Близького Сходу.

Відповідну заяву опублікувало МЗС України, повідомляє Укрінформ.

«Буквально зараз черговий корабель з українським зерном дістався берегів Африки біля Судану. Загалом дві третини відправлених кораблів спрямовані до Азії, Африки та Близького Сходу. Відновлення українського продовольчого експорту через «зерновий коридор» позитивно вплинуло на зниження цін на ринку продовольства. Це важливо для пом’якшення наслідків продовольчої кризи, особливо для найвразливіших країн. В серпні, щойно відбулися перші відвантаження з українських портів, ціни на пшеницю знизилися щонайменше на 5%. Це реальні факти, а вигадки росіян про направлення зерна лише в Європу просто не відповідають дійсності», - заявив він.

КУлеба зауважив, що з початку роботи «коридору» кораблі з українським зерном відбули до портів Єгипту, Ємену, Ізраїлю, Ірану, Індії, Китаю, Республіки Корея, Лівії, Сомалі, Судану, Джибуті, Туреччини та країн ЄС.

Читайте також: Україна щомісяця збільшує експорт збіжжя на 20–30% - Сольський

Глава МЗС нагадав, що єдиною причиною поглиблення світової продовольчої кризи цьогоріч була і залишається розв’язана росією загарбницька війна, в ході якої держава-агресор заблокувала українські морські порти, цілеспрямовано знищує сільськогосподарську інфраструктуру та логістику. Він наголосив, що Україна як один з гарантів світової продовольчої безпеки докладає максимум зусиль для забезпечення експорту, а росія несе повну відповідальність за подальше функціонування «зернового коридору».

Міністр звернув увагу на те, що росія може навмисно озвучувати сумніви в ефективності «зернового коридору», готуючись торгуватися та шантажувати світ з наближенням завершення 120 днів «зернової» ініціативи. Він закликав партнерів до консолідованого тиску на росію з метою припинення її «голодних ігор» зі світом, та повного виконання нею зобов’язань згідно з домовленостями.

Кулеба також закликав країни-реципієнти української сільськогосподарської продукції вимагати від росії не перешкоджати функціонуванню «зернового коридору» та продовжити його дію.

Читайте також: путін пригрозив переглядом зернової угоди, у Зеленського відповіли

Раніше президент рф володимир путін під час Східного економічного форуму у владивостоці заявив, що має намір обговорити з президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом питання обмеження експорту зерна з України, оскільки "практично все зерно, яке вивозиться з України, прямує не у найбідніші країни, що розвиваються, а в країни Євросоюзу". За його словами, за лінією Всесвітньої програми продовольства ООН, нібито, було завантажено "лише два судна з 87-ми", які вивезли 60 тис. тонн продовольства.

Як повідомляв Укрінформ, відповідно до угоди, підписаної 22 липня Україною, Туреччиною, росією та ООН, три українські порти було розблоковано для перевезення зерна, призначеного на експорт.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-