Україна ще не отримала інженерно-ядерний звіт за результатами візиту МАГАТЕ - Подоляк

Україна ще не отримала інженерно-ядерний звіт за результатами візиту МАГАТЕ - Подоляк

Укрінформ
На Запорізькій АЕС, поряд з якою, нагадаємо, окупанти застосовують РСЗВ, доцільна діяльність не стільки миротворчої місії МАГАТЕ, скільки нуклеарного, інженерно-ядерного аудиту.

Про це в ефірі телемарафону сказав радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк, передає Укрінформ.

“Це має бути певна низка людей, які розуміються на ядерній фізиці, на інженерних технологіях. Вони можуть знаходитися, підкреслюю, поряд з нашим персоналом”, – сказав він і додав, що наразі в української сторони немає чітких даних щодо того, чи там все нормально з точки зору контурів безпеки, охолодження реакторів, з персоналом.

“Ми всього цього не побачили у звіті", — зазначив Подоляк.

Читайте також: На ЗАЕС потрібно організувати миротворчу місію під егідою ЄС та ООН – Шмигаль

Коментуючи ініціативу МАГАТЕ зробити присутність експертів постійною, він також зауважив, що, попри вищесказане, присутність представників міжнародних організацій на атомній станції дозволить убезпечити український персонал від загарбників з автоматами, вважає він.

"Тому що там знаходяться російські війська, які ні бельмеса не розуміють, що там відбувається, ризики не оцінюють правильно. Але там є певна кількість наших працівників, яким потрібен свого роду захист, щоб поряд стояли люди з міжнародної спільноти, інспекції, які будуть казати — не чіпайте цих людей, хай вони працюють. Оце було б важливо", — підкреслив урядовець.

Читайте також: Запорізька АЕС відключена від мережі і працює через резервну лінію – МАГАТЕ

Як повідомлялося, енергоблок №5 Запорізької АЕС був відключений зранку 1 вересня, проте його під’єднали до енергомережі.

Місія МАГАТЕ відвідала ЗАЕС 1 вересня. Того ж дня більша частина делегації залишила захоплений росією об'єкт. Шість експертів МАГАТЕ залишилися на Запорізькій АЕС, а надалі агентство планує забезпечити постійну присутність на станції двох своїх представників.

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, а також обстрілюють прилеглу територію.

Читайте також: Гендиректор МАГАТЕ сказав, коли відзвітує перед Радбезом ООН про поїздку в Україну

ООН, США та Україна закликали рф до виведення військової техніки та особового складу з ядерного об’єкта.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-