Ціни на продукти у світі знижуються п’ять місяців поспіль – FAO

Ціни на продукти у світі знижуються п’ять місяців поспіль – FAO

Звіт
Укрінформ
Світові ціни на продовольство знижуються п'ятий місяць поспіль, але все ще майже на 8% вищі, ніж рік тому.

Про це йдеться у звіті Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO), оприлюдненому у п’ятницю, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу ООН.

Міжнародні ціни на основні продукти харчування – зернові, олію, молочні продукти, м'ясо й цукор – у серпні були майже на 2% нижчі, ніж у липні, але на 7,9% вищі, ніж рік тому.

За даними FAO, зниження цін на зернові свідчить про поліпшення перспектив зерновиробництва в Північній Америці й деяких інших країнах, а також відновлення експорту з чорноморських портів України.

Читайте також: FAO планує забезпечити зберігання понад 4 мільйонів тонн зерна в Україні

Ціни на рис у середньому залишалися стабільними протягом серпня, тоді як фуражне зерно, зокрема кукурудза, незначно подорожчало.

Олія знизилася в ціні на 3,3%, що трохи нижче від рівня серпня 2021 року. FAO пояснює це збільшенням пропозиції пальмової олії з Індонезії завдяки зниженню експортних мит і відновленням поставок соняшникової олії з України.

Хоча ціни на молочні продукти впали на 2%, загалом вони залишалися на 23,5% вищими, ніж у серпні торік. Сир дорожчав десятий місяць поспіль, хоча ціни на молоко «ослабли» після очікувань збільшення поставок з Нової Зеландії, навіть на тлі прогнозів зменшення виробництва в Західній Європі і США.

Ціна на м'ясо знизилася на 1,5%, але була вищою більш як на 8%, ніж у серпні минулого року.

Міжнародні котирування на м'ясо птиці впали на тлі зростання експортних пропозицій, а ціни на яловичину знизилися через слабкий внутрішній попит у деяких провідних країнах-експортерах, тоді як вартість свинини зросла.

Читайте також: Цінові перспективи осені: що подорожчає найбільше

Ціни на цукор також досягли найнижчого з липня 2021 року рівня, переважно через високі експортні обмеження в Індії та зниження цін на етанол у Бразилії.

FAO також оприлюднила прогноз світового виробництва зернових на цей рік, згідно з яким очікується зниження зерновиробництва майже на 40 млн тонн, або на 1,4%, порівняно з попереднім роком.

Головним чином воно стосується фуражного зерна, при цьому врожайність кукурудзи в Європі впаде на 16% від середнього п'ятирічного рівня через виняткові спекотні погодні умови.

Очікується, що світове виробництво рису знизиться на 2,1% порівняно з історичним максимумом, досягнутим у 2021 році.

Фото: WFP/Mahmoud Fadel

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-