У ЄС шукають варіанти, як «вгамувати» ціни на енергоносії

У ЄС шукають варіанти, як «вгамувати» ціни на енергоносії

Укрінформ
Європейська комісія розглядає варіанти обмеження цін на енергоносії та скорочення попиту на електроенергію.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

«Триває робота над надзвичайними заходами щодо цін на електроенергію. Також може бути щось щодо скорочення попиту на електроенергію», – сказала Мехтільд Версдорфер, заступник генерального директора енергетичного департаменту Єврокомісії, на засіданні енергетичного комітету Європейського парламенту.

За її словами, керівник Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн викладе ідеї щодо обмеження цін на енергоносії у своїй промові 14 вересня. Це станеться через кілька днів після того, як міністри енергетики країн ЄС проведуть надзвичайну зустріч, щоб обговорити свою реакцію на різке зростання цін на енергоносії, яке завдає шкоди європейській промисловості та підвищує рахунки домогосподарств.

Читайте також: Чехія хоче загальноєвропейського рішення для зниження цін на газ та електрику

Брюссель також розглядає питання оподаткування додаткових прибутків, які компанії отримують від різкого зростання цін на енергоносії, сказала Версдорфер.

Ще в травні Єврокомісія заявила, що уряди країн ЄС можуть оподатковувати прибутки компаній від високих цін на газ і використовувати надходження від цих податків для компенсації вищих рахунків за електроенергію. Таку практику вже запроваджено в Італії, де введено податок на надприбутки в енергетичній сфері. Однак загальноєвропейський податок потребує схвалення від усіх 27 країн - членів ЄС, що є високою планкою для схвалення.

Лідери деяких країн вимагають від Євросоюзу більше дій для стримування витрат на електроенергію. Італія, Бельгія та Чехія є одними з тих, хто хоче встановити обмеження ціни на газ для всього блоку, а Франція та Греція хочуть, щоб Європа відокремила ціну електроенергії від ціни на газ, що різко зросла.

Читайте також: Європа зможе пережити зиму без російського газу - премʼєр Словенії

Єврокомісія також розглядає можливість капітального перегляду структури ринку електроенергії ЄС. За словами Версдорфер, ці реформи будуть довгостроковими заходами, і Брюссель запропонує «конкретні варіанти» змін після виступу фон дер Ляєн.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці серпня ціна на електроенергію в Європі вперше перевищила 1000 євро за МВт-год.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-