росіяни можуть не допустити місію МАГАТЕ до ключових об’єктів ЗАЕС – Галущенко

росіяни можуть не допустити місію МАГАТЕ до ключових об’єктів ЗАЕС – Галущенко

Укрінформ
російська сторона, вдаючись до маніпуляцій, може не допустити місію МАГАТЕ до ключових об’єктів, які мають бути оглянуті на території окупованої Запорізької атомної електростанції.

Таку думку висловив міністр енергетики України Герман Галущенко, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу Міненергетики у Фейсбуці.

«Ключове - аби росіяни дійсно допустили до тих об’єктів, які місія має на меті оглянути. Ми розуміємо, що можуть бути маніпуляції: показати якусь картинку чи скласти маршрут, де місія просто не зможе побачити, що відбувається. І тоді, безумовно, це може поставити під сумнів результати», - зазначив він.

Міністр наголосив на важливості, аби у новому форматі роботи місія реалізувала і більш широкий порядок денний.

Читайте також: російські військові обстрілюють з артилерії маршрут місії МАГАТЕ на ЗАЕС

«Місія має перш за все, окрім суто технічної функції, показати ті загрози ядерній безпеці, які несуть на території АЕС присутність збройних сил рф, зброї і тяжкої техніки», - акцентував Галущенко.

Українська сторона очікує, що результатами роботи місії стануть деокупація Запорізької АЕС, її повернення під повний контроль України та подальша демілітаризація території навколо станції.

Як повідомлялося, місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на чолі з її главою Рафаелем Гроссі прибула до України задля запланованого візиту на Запорізьку АЕС.

Читайте також: На Запорізькій АЕС через російські обстріли відключився 5-й енергоблок

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, а також обстрілюють прилеглу територію.

ООН, США та Україна закликали рф до виведення військової техніки та особового складу з ядерного об’єкта.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-