газпром намагається вчергове «накрутити» ціни на газ у Європі – ГТС України

газпром намагається вчергове «накрутити» ціни на газ у Європі – ГТС України

Укрінформ
Потужності української газотранспортної системи та польського маршруту більш ніж достатні для забезпечення виконання зобов’язань щодо поставок російського газу до країн Європи.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба ОГТСУ.

Зазначається, що потужності української газотранспортної системи та польського маршруту достатні для забезпечення виконання зобов’язань щодо поставок російського газу до країн Європи і можуть компенсувати перебої в роботі "Північного потоку-1".

«Законтрактовані потужності на точці входу в Україну «Суджа» становлять 109,6 млн куб. м на добу (загальні технічні – 244 млн куб. м газу на добу), польського газогону Ямал – 90 млн куб. м, а «Північного потоку-1» – 167 млн куб. м. Існуюча газотранспортна інфраструктура більша за "Північний потік-1" і й здатна замістити російський газогін та забезпечити надійний транзит газу до країн ЄС», - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Газові «потоки» потрібні росії тільки для того, щоб постачати у Європу проблеми - Зеленський

На переконання ОГТСУ, наразі не існує обставин непереборної сили та технічних перешкод для виконання газпромом своїх зобов’язань перед європейськими країнами щодо поставок газу. І питання поставок – виключно в політичній площині, адже наявна транзитна мережа може повністю компенсувати зупинку "Північного потоку-1".

«Заяви газпрому – це чергова спроба тиску на європейські країни з метою впливу на рішення щодо підтримки України та намір підняти вчергове ціни. Об’єктивних причин для обмеження постачання газу до ЄС немає», - додали в українській компанії.

Читайте також: Газ по $4000: черговий кремлівський шантаж чи зимова реальність?

Після повномасштабного вторгнення в Україну росія провокує в Європі енергетичну кризу. Під різними приводами газпром зменшує постачання газу «Північним потоком». 15 липня прокачування було знижено до 60% від планового показника, пізніше - до 20%.

19 серпня російський газпром оголосив, що 31 серпня – 2 вересня єдина турбіна "Північного потоку" буде зупинена "для технічного обслуговування", постачання газу на цей час буде припинено.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-