Фельдгузен прогнозує, що росія залишить відремонтовану турбіну для Nord Stream 1 у Німеччині

Фельдгузен прогнозує, що росія залишить відремонтовану турбіну для Nord Stream 1 у Німеччині

Укрінформ
Посол ФРН в Україні Анка Фельдгузен прогнозує, що росія не забиратиме газову турбіну виробництва компанії Siemens Energy AG, яку уряд Канади повернув Німеччині після ремонту.

Таку думку дипломатка висловила в інтерв’ю Укрінформу. 

«Я думаю, всім уже зрозуміло, що ця турбіна (для газогону Nord Stream 1 – ред.) залишиться у нас», - сказала Фельдгузен.

Вона зазначила, що мотивацією Німеччини щодо повернення відремонтованої турбіни з Канади було не давати росії додаткових аргументів для зупинки постачання газу через Nord Stream 1.

«Гадаю, ніхто не мав сумнівів, що росіяни все ж таки знизять обсяг постачання, але не хотіли давати їм ще якісь приводи. Так і сталося – обсяг газу через Nord Stream 1 зараз є дуже низьким, турбіна лежить у нас», - констатувала посол ФРН.

Вона зауважила, що ситуація з турбіною для Nord Stream 1 спричинила досить неприємну дискусію з партнерами з Канади і України.

Читайте також: Канцлер Німеччини виключає можливість запуску Nord Stream 2

«Але на мою думку, через деякий час відбудеться повна зупинка постачання російського газу в Європу», - зазначила Фельдгузен.

Водночас вона запевнила, що питання запуску газогону Nord Stream 2 остаточно знято з порядку денного у Німеччині.

Як повідомлялося, газова турбіна, побудована в Канаді компанією Siemens Energy AG, використовувалася в системі трубопроводу Nord Stream. Вона була відправлена на ремонт в Монреаль і залишилася там через санкції проти нафтогазової промисловості росії після її вторгнення в Україну.

Читайте також: Єврокомісія спростувала заяви рф про неможливість передачі газової турбіни через санкції

Уряд Канади на початку липня ухвалив рішення повернути ФРН відремонтовану турбіну для використання в газопроводі Nord Stream, видавши відповідне розпорядження, яке робить виняток із санкцій для цієї операції.

Представник федерального уряду ФРН Вольфганг Бюхнер заявив 1 серпня, що росія й досі відмовляється відновити використання газової турбіни, яку Німеччина та Канада погодилися передати їй попри санкції, для поновлення постачання газу трубопроводом Nord Stream 1 у нормальних обсягах.

Раніше повідомлялося, що газпром, як власник турбіни, не хоче її приймати через те, що турбіну доставили не напряму в точку Портова, а спочатку в Німеччину, а також через нібито відсутність гарантій, що санкції Заходу не будуть застосовані в разі використання.

Читайте також: Посол України закликала Канаду не ремонтувати ще п'ять турбін Nord Stream 1

За останні тижні росія скоротила постачання основним маршрутом експорту свого газу його постачання до 20% від потужності та відверто пропонує Німеччині запустити газогін Nord Stream 2, хоча є технічні можливості не лише збільшити прокачку основним трубопроводом, а й територією України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-