Світова економіка втратить $1 трильйон за рік через війну росії в Україні

Світова економіка втратить $1 трильйон за рік через війну росії в Україні

Укрінформ
Втрати глобальної економіки від повномасштабного вторгнення рф в Україну можуть цьогоріч становити близько $1 трильйона.

Про це йдеться в публікації Forbes UA із посиланням на останній прогноз The Economist, передає Укрінформ.

«Новий прогноз передбачає, що бойові дії триватимуть мінімум до кінця року. Тож, прогноз глобального зростання погіршився на 1,1 відсоткового пункту – до 2,8% у річному вимірі. Іншими словами, війна зменшила прогноз світового ВВП на цей рік на $1 трильйон»,- зауважується в публікації.

Читайте також: Світові ціни на продовольство падають уже чотири місяці поспіль - ООН

При цьому зазначається, що найбільше серед країн G20 постраждає ВВП росії. До кінця 2022 року її економіка впаде на 10% через санкції, у порівнянні з початковою оцінкою зростання в 2,6%.

Що стосується України, видання наводить базовий сценарій НБУ, за яким очікується скорочення ВВП України на 33,4% у 2022 році та зростання на 5,5% у 2023 році і 4,9% – у 2024 році. Інфляція, за прогнозами Нацбанку, до кінця року прискориться до 31%, проте у наступні два роки сповільниться – до 20,7% та 9,4% відповідно.

Одним із найбільших ризиків залишається можливість затягування війни. За песимістичним сценарієм, економіка України впаде на 34,5% у 2022 році, проте зросте на 2% та 5,6% у 2023-му та 2024-му, а інфляція прискориться з 31,5% у нинішньому році, проте скоротиться до 19,4% та 20,7% у наступні два роки.

Читайте також: В Україні майже повністю відновлюється робота фондового ринку

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці липня МВФ оприлюднив звіт «Перспективи світової економіки» (WEO). У документі Фонд спрогнозував ще більше уповільнення розвитку світової економіки у 2022-2023 роках, ніж очікувалося раніше. Зокрема, очікування щодо зростання глобального ВВП цього року були знижені до 3,2%, а наступного - до 2,9%. Серед причин такої тенденції було названо тривалий вплив наслідків пандемії, а також вторгнення рф в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-