В Україні майже повністю відновлюється робота фондового ринку

В Україні майже повністю відновлюється робота фондового ринку

Укрінформ
Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку з 8 серпня знімає майже всі обмеження на здійснення операцій на ринках капіталу та організованих товарних ринках, які були введені 24 лютого 2022 року.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Комісії.

«Протягом п’яти місяців війни ринки капіталу та товарні ринки працювали в ручному режимі. Регулятор уважно відстежував та аналізував результати кожної дозволеної операції. За мирного життя — це нонсенс, але війна продиктувала свої умови. Завдяки індивідуальному підходу та поміркованій позиції ми змогли побороти панічні настрої, зберегти активи та не допустити дефолти по низці цінних паперів», - зазначив голова НКЦПФР Руслан Магомедов.

Очільник Комісії додав, що варто пам’ятати: війна триває, і діяльність на ринках капіталу має здійснюватися максимально виважено.

За період дії воєнного стану НКЦПФР допустила на ринки 20 випусків державних облігацій (станом на 1 серпня 2022 року) для залучення коштів в бюджет і підтримки економіки. Водночас протягом цього періоду було, зокрема, спрощено процедуру ідентифікації осіб при купівлі держоблігацій та процедуру їх придбання для нерезидентів. Разом з НБУ регулятор уніфікував підходи до обліку цінних паперів резидентів та нерезидентів на агрегованих рахунках депозитарних установ.

Також Комісія продовжила строки дії сертифікатів профучасників, перенесла терміни виконання нормативних вимог, дозволила проводити загальні збори дистанційно та перейшла на електронний документообіг.

Рішення НКЦПФР про зняття низки обмежень на фондовому ринку набирає чинності з 8 серпня 2022 року.

«Крок по розблокуванню ринків капіталу та товарних ринків є своєчасним та виваженим, адже учасники ринків підтвердили готовність до розбудови фінансового сектору», - цитує пресслужба Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля.

За словами очільника уряду, після нашої перемоги саме розвиток ринків капіталу та товарних ринків може стати одним з драйверів відновлення економіки та України в цілому.

Читайте також: НКЦПФР тимчасово призупинила торгівлю цінними паперами

Як повідомлялось, 24 лютого 2022 року з 11:00 години НКЦПФР ввела обмеження на здійснення операцій на ринках капіталу та організованих товарних ринках. Це було зроблено, аби протистояти панічним діям, які могли б обвалити ринки, а також зберегти дані та права власності. Згодом «заморожування» ринків дозволило знайти активи, пов’язані з агресорами - російською федерацією та республікою білорусь, та обмежити можливості таких компаній вести бізнес в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-