В Україні хочуть встановити кримінальну відповідальність за участь у держзакупівлях компаній рф та рб

В Україні хочуть встановити кримінальну відповідальність за участь у держзакупівлях компаній рф та рб

Укрінформ
У Комітеті Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності розглядають законопроєкт №7547, який передбачає кримінальну відповідальність за участь у державних закупівлях російських та білоруських компаній, що перебувають під санкціями.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Бюро економічної безпеки.

"Прийняття закону упередить відплив коштів з державного бюджету України до бюджетів російської федерації та республіки білорусь, що посилить нашу економічну безпеку. За умисне порушення замовниками торгів вимог законодавства про закупівлі буде встановлено кримінальну відповідальність", - зазначив заступник директора БЕБ Олександр Кучеренко.

За його словами, відповідний документ передбачає внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів щодо забезпечення виконання окремого виду спеціальних економічних та обмежувальних заходів (санкцій). Наразі він перебуває на розгляді у профільному комітеті Верховної Ради.

«Ми вважаємо за необхідне більш комплексно розглянути питання запровадження відповідальності за невиконання та/або неналежне виконання усіх видів санкцій. Фахівці БЕБ готові долучитися до подальшого опрацювання та вдосконалення норм законопроєкту, з урахуванням вже існуючих законодавчих ініціатив», - додав Кучеренко.

Як повідомлялось, БЕБ виявило передумови завдання шкоди економічній безпеці України в результаті участі у публічних закупівлях підприємств, бенефіціарними власниками яких є особи, пов’язані з російською федерацією та республікою білорусь.

Читайте також: Компаніям з росії та білорусі треба заборонити участь у закупівлях за держкошти - БЕБ

Встановлено, що після початку повномасштабної війни росії з Україною, такі підприємства не лише брали участь у закупівлях за рахунок державних коштів, а й ставали їх виконавцями, тобто реалізовували товари чи послуги. Загальна вартість таких закупівель становить 65 млн грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-