Цьогоріч ціна на пшеницю не може бути нижчою ₴6-8 тисяч за тонну - експерт

Цьогоріч ціна на пшеницю не може бути нижчою ₴6-8 тисяч за тонну - експерт

Укрінформ
Цьогоріч не доводиться чекати рекордних урожаїв озимої пшениці, тому ціна на неї не може бути нижчою 6-8 тисяч грн за тонну.

Про це сказав в інтерв’ю Укрінформу завідувач кафедри селекції, насінництва і генетики, керівник науково-дослідного селекційного центру Полтавського державного аграрного університету, доктор сільськогосподарських наук, професор Володимир Тищенко. 

За його словами, рік видався дуже складним, хоча озимина вийшла із зими в непоганому стані. Але навесні, в період вегетації, була посуха. Хто підживлював сходи, отримав по 5-7 тонн зерна з гектара, хто не підживлював, - по 3,5-5 тонн.

Читайте також: До відправлення готові 15 суден із українським зерном, на черзі – ще два

«Економіка України будується на реалізації пшениці. І те, що вдалося досягти домовленостей щодо відкриття морських портів, це великий плюс нашій дипломатії, зрештою, фермери зможуть щось заробити. Але велика біда, що внутрішня ціна пшениці сьогодні лише 2 тисячі гривень за тонну. Вона не покриває витрат на добрива, пальне, запчастини. На моє переконання, держава має не просто дати гарантії, що викупить зерно у фермерів, а вже сьогодні знайти кошти, аби заплатити по 7-8 тисяч за тонну. Мінімум — 6. І хай зерно у них лежить, цілішим буде», - наголосив Тищенко.

Читайте також: Микола Сольський, міністр аграрної політики та продовольства України

Він підкреслив, що не може виробник сам продавати вирощене збіжжя, щоб не бути у збитку. Аграрії як ніколи дуже потребують підтримки, підсумував експерт.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Міністерства аграрної політики та продовольства, урожай пшениці у цьому році очікується на рівні 18-20 млн тонн, що в п’ять разів більше від внутрішньої харчової потреби. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-