ЄС збільшить реверсне постачання газу в Україну до кінця року

ЄС збільшить реверсне постачання газу в Україну до кінця року

Укрінформ
Головні зусилля Європейського Союзу, що спрямовані на підтримку України в сфері енергетики, спрямовані на забезпечення дієздатності всієї енергетичної системи, включаючи її електричну та газову складові. У цьому контексті вже до кінця року Євросоюз має намір збільшити обсяги реверсного постачання газу в Україну.

Про це сьогодні у Брюсселі під час пресконференції за підсумками зустрічі європейських міністрів енергетики з міністром енергетики України Германом Галущенком, заявила Єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми в постійному контакті з енергетичною платформою ЄС, а також з двома енергетичними групами (із закупівлі газу – ред.). Україна, разом з Молдовою та Грузією, будуть здатними скористатися перевагами спільних закупівель газу, LNG та водню. Разом із країнами, що межують з Україною, ми збільшимо обсяги реверсних поставок (газу) між ЄС і Україною до кінця поточного року, і ми готові сприяти продовженню цих мереж», - зауважила Кадрі Сімсон.

Вона нагадала, що Україна має найбільші газові сховища у Європі, і це у спільних інтересах сторін скористатися ними для забезпечення безпеки постачання газу. За її словами, вже невдовзі нові правила ЄС щодо газових сховищ будуть інтегровані в документи Енергетичного співтовариства.

«Ми, і країни-члени також допомагають Україні у відновленні або ремонті пошкодженого (енергетичного) обладнання. Нові агрегати для цього закуповуються за кошти Фонду енергетичної підтримки України, який був утворений в рамках Енергетичного співтовариства», - сказала Єврокомісар.

Міністр енергетики України Герман Галущенко підтвердив зацікавленість української сторони у такому енергетичному співробітництві з Європейський Союзом.

«На сьогодні ми маємо найбільш сховища у Європі. Ми можемо просто зараз прийняти більше 20 мільярдів кубометрів газу в українські сховища, які знаходяться у Західній частині країни і є доволі безпечними. Я хочу подякувати Євросоюзу та країнам-членам за допомогу та підтримку українського енергетичного сектору. Ми почали отримувати необхідне обладнання від наших друзів буквально через день після початку війни. Фонд (енергетичної підтримки України – ред.) є дуже важливим. З ним ми можемо відновитися швидше, ніж робили б це самотужки», - наголосив український урядовець.

Читайте також: Україна може допомогти ЄС замістити 5 мільярдів кубів російського газу — Галущенко

Як вже повідомлялося, сьогодні у Брюсселі відбулася надзвичайна Ради міністрів ЄС з питань енергетики. Європейські міністри шукали відповідь на загрозу повного переривання у постачанні російського газу. Вони погодили надзвичайний план Єврокомісії, який передбачає заощадження до 15 відсотків середнього споживання газу, та закачування цього обсягу у підземні сховища для безпечного проходження зимового періоду.

Під час неформального обіду, що відбувся в рамках зустрічі європейських міністрів, та був присвячений саме питанням безпеки енергопостачання, міністр Герман Галущенко розповів колегам по ЄС про досвід України у протистоянні провокаціям та нападам росії в енергетичній сфері.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-