Оптові ціни на нафтопродукти в Україні знижуються – експерти

Оптові ціни на нафтопродукти в Україні знижуються – експерти

Укрінформ
Оптові ціни на нафтопродукти в Україні знижуються вже декілька тижнів поспіль.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє видання enkorr.ua з посиланням на дані моніторингу Консалтингової групи «А-95».

Зокрема, у п’ятницю, 15 липня, в середньому по країні бензини оптом можна було придбати за 46 грн/л, що на 2 грн/л нижче від цін п’ятниці попереднього тижня. Дизельне пальне в середньому за тиждень втратило 1,75 грн/л і торгувалося в гурті на рівні 47,25 грн/л.

Бензин 15 липня можна було придбати в межах 44-47 грн/л, що нижче від цін попередньої п’ятниці на 1-2 грн/л. При цьому низка трейдерів розповіли, що на ринку відчувається нестача високооктана з південного напрямку постачання, а західний ресурс А-95 надходить у їхні регіони постійно і ритмічно. На ринку також присутній бензин виробництва малих НПЗ, його можна було придбати цього тижня за 37 грн/л, що на 20% дешевше від пального, виробленого на заводах.

Пропозиції дизельного пального 15 липня перебували у межах діапазону 42-51 грн/л, що також нижче від цін 8 липня на 1-2 грн/л. Дизель виробництва малих НПЗ цього тижня пропонували за ціною 40 грн/л, що на 18% дешевше від дизпального, виробленого на заводах. За інформацією експертів, наступного тижня ресурс дизельного пального виробництва малих НПЗ стартуватиме з 39 грн/л.

Читайте також: З початку війни ліцензії на перевезення пального отримали майже 650 нових перевізників

Найнижчі ціни на дизель зафіксовано у південному регіоні. Тут торгівля велась у межах 42-45 грн/л, а з п’ятниці попереднього тижня ціна знизилась на 2-3 грн/л.

У західному регіоні дизпальне можна було придбати в діапазоні 43-48 грн/л, що також нижче від цін понеділка попреднього тижня на 2-3 грн/л. У доступі були як автонорми, так і вагонні партії. Ціна на залізничні пропозиції була на рівні 53-54 тис. грн/т.

Дещо дорожче можна було придбати дизельне пальне у північних і центральних регіонах. У цих областях країни дизель пропонувався за цінами 45-50 грн/л, а падіння за тиждень склало 1-2 грн/л. Стабільно дорожче дизельне пальне — у східних областях країни, його можна купити за 48-51 грн/л, що також свідчить про зниження цін на 1-2 грн/л.

За даними консалтингової групи «А-95», темпи постачання на початку липня на 40% перевищують динаміку постачання в червні. За першу декаду липня в Україну імпортовано на 50 тис. т більше дизеля порівняно з таким же періодом червня. Це свідчить про те, що ринок дизпального у липні може бути більшим за обсягом, ніж у попередній місяць.

Читайте також: Ринок насититься і сформує запас бензину за півтора-два місяці - Кубраков

Як повідомлялося, одним із наслідків російської агресії стала паливна криза в Україні. До війни значну частину потреб у бензинах і дизпальному країна задовольняла за рахунок постачань із росії та білорусі. У 2021 році 62% дизпального й 50% бензину надходило з рф та білорусі. Ще по 10% імпортували з Литви і морем. Тепер ці маршрути втрачено.

Крім того, внаслідок російських атак знищено чи пошкоджено понад 20 нафтобаз та найбільший в Україні Кременчуцький НПЗ.

Для врегулювання паливної кризи уряд України скасував державне регулювання цін на пальне та здійснив низку заходів для нарощування поставок через західні кордони.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-