Україна і Польща спільно протидіють російським фейкам у питанні вивезення зерна — Зварич

Україна і Польща спільно протидіють російським фейкам у питанні вивезення зерна — Зварич

Укрінформ
Київ і Варшава спільно протидіють російській пропаганді у питанні вивезення українського зерна до країн Азії та Африки.

Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомив посол України в РП Василь Зварич.

Він підкреслив, що велика проблема полягає не лише у самому вивезенні збіжжя, а й у відповідному інформаційному супроводі. За словами дипломата, росія намагається переконати, що криза поставок продовольства є наслідком санкцій Заходу, та перекласти провину на країни ЄС, і ця відверта дезінформація часом потрапляє на сприятливий ґрунт у країнах Близького Сходу й Африки, де росіяни намагаються просувати свої наративи. Київ тісно співпрацює з Варшавою у питанні протидії російській пропаганді у цьому напрямку.

«Тому разом із польською стороною ми інформуємо представників дипломатичного корпусу країн Близького Сходу та Африки про стан справ і показуємо, що головною причиною продовольчої кризи є агресивна політика і війна, яку росія розв’язала проти України. Українські порти заблоковані не санкціями ЄС, а збройними силами росії, і для врегулювання цієї кризи треба зупинити агресора і розблокувати українські порти», - зазначив Зварич.

Посол нагадав, що в уряді Польщі створено окрему робочу групу, яка опрацьовує логістичні шляхи постачання зерна з України до польських портів, аби звідти можна було далі транспортувати збіжжя в різні країни світу. Між відповідними міністерствами підписано спільний меморандум, в якому чітко визначено спрощення процедур, пов’язаних із транспортуванням агропродукції з України, пом’якшення певних вимог Польщі щодо фітосанітарного контролю для транзитних вантажів. Польща допомагає вирішити цю глобальну проблему, зазначив дипломат.

«За нашими даними, лише в червні обсяги експорту українських товарів з використанням інфраструктури Польщі становили близько 2 млн тонн. Але це втричі менше від реальних потреб, і ми й надалі працюватимемо з польською стороною, щоб ефективно вирішувати ці проблеми», - сказав посол.

Читайте також: Польща вбачає у військовій допомозі Україні гарантію своєї безпеки — Зварич

Як повідомлялося, 13 липня у Стамбулі відбулася зустріч військових делегацій міністерств оборони Туреччини, України та росії, а також делегації ООН з питання вивезення з України зерна Чорним морем.

Голова Офісу Президента України Андрій Єрмак зазначив, що за результатами зустрічі у Стамбулі сторони домовились сформувати Спільний координаційний центр під егідою ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-