Українські аграрії додатково потребують $9 мільярдів - УКАБ

Українські аграрії додатково потребують $9 мільярдів - УКАБ

Укрінформ
Протягом поточного маркетингового року українським сільгоспвиробникам через обмеженість експорту та необхідність підготовки до сівби потрібно близько $9 млрд доларів додаткового ресурсу.

Про це повідомляє у Фейсбуці Український клуб аграрного бізнесу, передає Укрінформ.

«Згідно з оцінкою експертів УКАБ, сільськогосподарським виробникам України необхідне додаткове фінансування в обсязі близько 9 млрд дол. США протягом наступних 12 місяців. Саме таку потребу формує неможливість реалізувати продукцію на експорт та необхідність підготовки до посіву культур під урожай наступного року», - йдеться в повідомленні.

За оцінками УКАБ, близько 20% торішнього урожаю зернових та олійних досі не реалізовано. Новий урожай оцінюється на рівні 65-70 млн тонн, з яких на експорт передбачається 45-50 млн тонн. За нинішніх темпів експорту його загальний обсяг (65-70 млн тонн) вивозитиметься протягом 32-35 місяців.

Читайте також: Експорт зернових відстає від графіка минулого сезону на 40%

Фактично, прогнозують аналітики, з урожаю зерна 2022 року протягом маркетингового року буде реалізовано лише 30-35%. Водночас внутрішні ціни на зернові та олійні культури знизилися на 40-50% проти довоєнного рівня. Тобто, у вартісному вимірі надходження від реалізації цьогорічного врожаю за 2022/23 МР становитимуть близько 20-25% від минулорічних.

За словами генерального директора УКАБ Романа Сластьона, без зовнішнього фінансування у вигляді банківських кредитів чи інших фінансових інструментів аграрії не матимуть коштів для проведення збирання цьогорічного врожаю, виплати орендної плати власникам земельних паїв та сівби під урожай наступного року.

У зв'язку з цим УКАБ закликає уряд звернутися до зовнішніх партнерів для залучення необхідного фінансування та уникнення поглиблення глобальної продовольчої кризи.

Читайте також: Шмигаль обговорив із представницею USAID будівництво мобільних сховищ зерна в Україні

Як повідомлялося, за даними Мінагрополітики, станом на 15 липня ранні зернові та зернобобові культури в Україні зібрано з 1,2 млн га (10% площ), намолочено 3,6 млн тонн зерна нового врожаю.

Лідерами з обмолоту є аграрії Одещини, які з 39% площ (404 тис. га) намолотили 982,8 тис тонн зерна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-