Звільнення Зміїного допоможе вирішити глобальну продовольчу кризу - Кубраков

Звільнення Зміїного допоможе вирішити глобальну продовольчу кризу - Кубраков

Укрінформ
Міністр інфраструктури Олександр Кубраков наголосив, що звільнення Збройними силами України острова Зміїний – це не тільки про повернення української території та військовий успіх, але й про економіку та вирішення глобальної продовольчої кризи.

Як передає Укрінформ, про це Кубраков написав у Фейсбуці.

“Завдяки поверненню контролю над островом ми відкрили рух каналом гирла Бистре суднового ходу з річки Дунай до Чорного моря й зворотно. Це шлях до наших дунайських портів “Ізмаїл”, “Рені” та “Усть-Дунайськ”. Тепер судна, які заходитимуть в наші порти під завантаження агропродукцією, зможуть скористатися двома шляхами – румунським каналом Суліна та гирлом Бистре річки Дунай для виходу в Чорне море. Це суттєво розвантажить Суліну, безальтернативність та обмежена пропускна спроможність якої призводить до довготривалого простою суден на рейді”, - зауважив Кубраков.

За його словами, “розвиток логістичних маршрутів до дунайських портів є частиною нашої стратегії розвитку Дунайського портового кластеру, зокрема збільшення його експортного потенціалу, оптимізації роботи порту та будівництво допоміжної залізничної та дорожньої інфраструктури”.

Читайте також: Ворог завдав авіаудару по Зміїному, щоб знищити залишки своєї техніки — ЗСУ

“Від березня нам уже вдалося наростити перевалку зерна в дунайських портах до майже 1 млн тонн на місяць. З відкриттям руху каналом гирла Бистре ми очікуємо ще суттєвіше наростити перевалку в портах. Позитивну динаміку бачимо вже сьогодні”, - зазначив міністр.

За словами Кубракова, паралельно “нарощуємо логістичні потужності залізниці та автомобільного транспорту. Перевезення зерна залізницею ми уже збільшили в 2 рази, до понад 800 тисяч тонн, а вантажопотік на автомобільних пунктах пропуску зріс в 2,6 разів”.

“Ми усвідомлюємо, що цими важливими, але все ж тактичними кроками щодо подолання продовольчої кризи не зможемо оперативно замістити ті обсяги, які брали на себе морські порти. До повномасштабного вторгнення на них припадало понад 80% експорту аграрної продукції”, - підкреслив очільник Мінінфраструктури.

Він навів приклад, що “в червні нам вдалося експортувати орієнтовно 2,5 млн тонн агропродукції, що понад у 3 рази менше місячної потреби. Нам все ще потрібно вивезти близько 20 млн тонн зерна з минулого урожаю”.

Читайте також: В Австрії назвали мотиви блокування росією зерна в Україні

За словами Кубракова, “це завдання, з яким ми могли б впоратися без морських портів, якби мали час. Проте нас підтискає новий урожай, для якого необхідно звільнити місце в наших зерносховищах, експортувавши заблоковані там обсяги”.

“На останніх переговорах у Стамбулі ми відчули певний прогрес, який розраховуємо розвинути у повноцінну домовленість з гарантіями безпеки від міжнародної спільноти. Уже для всього світу очевидно, що від цих переговорів залежить глобальна продовольча безпека, а для мільйонів людей в країнах Африки та Азії це ще й питання життя та смерті. За підрахунками ООН, таких людей понад 400 мільйонів”, - наголосив Кубраков.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-