Бізнес на тлі війни песимістично оцінює майбутній розвиток своїх підприємств - Нацбанк

Бізнес на тлі війни песимістично оцінює майбутній розвиток своїх підприємств - Нацбанк

Опитування
Укрінформ
Український бізнес внаслідок повномасштабної війни песимістично оцінює майбутній розвиток своїх підприємств, прогнозує посилення інфляції та послаблення курсу гривні.

Як передає Укрінформ, про це свідчать результати опитування керівників компаній, яке Національний банк провів у IІ кварталі 2022 року, повідомляє пресслужба регулятора.

"Бізнес очікує скорочення обсягів виробництва товарів і послуг в Україні внаслідок повномасштабної війни та песимістично налаштований щодо рівня ділової активності своїх підприємств. У наступні 12 місяців респонденти прогнозують зростання інфляції та девальвацію курсу національної валюти", - йдеться в повідомленні.

Індекс ділових очікувань підприємств (ІДО) становив 72,6% проти 108,2% у І кварталі 2022 року (далі – І квартал). Зниження ІДО відбулося через погіршення оцінок за всіма складовими індексу, найсуттєвіше – щодо інвестиційних видатків на виконання будівельних робіт, на машини, обладнання та інвентар. Респонденти підприємств усіх видів діяльності очікують зменшення кількості працівників на своїх підприємствах.

Читайте також: Україна запросила Литву після перемоги долучитися до 600 перспективних інвестиційних проєктів

Підприємства очікують скорочення обсягів виробництва товарів і послуг в Україні в наступні 12 місяців. Баланс відповідей становив «мінус» 48,7% порівняно з «мінус» 1,7% у І кварталі. Погіршилися очікування бізнесу щодо курсу гривні. Понад половина респондентів (52%) уважають, що обмінний курс перевищить 36,00 грн/дол. США. Середнє значення обмінного курсу, що респонденти очікують через 12 місяців, становить 36,06 грн/дол. США (у попередньому кварталі – 29.35 грн/дол. США). Інфляційні очікування підприємців також зросли: у IІ кварталі очікувана річна інфляція становила 21,5% порівняно з 9,5% у попередньому кварталі. Крім цього 58,2% опитаних підприємств уважають, що інфляція в наступні 12 місяців перевищить 20,0%. Воєнні дії є найвагомішим проінфляційним чинником, на думку 93,2% респондентів.

Керівники суттєво погіршили оцінки поточного фінансово-економічного стану власних підприємств: баланс відповідей становив «мінус» 28,8% проти 6,6% у І кварталі.

Оцінки підприємств щодо зміни власного фінансово-економічного стану в наступні 12 місяців також є негативними: баланс відповідей – «мінус» 17,1% (у І кварталі – 7,2%). Погіршення фінансово-економічного стану очікують респонденти всіх видів економічної діяльності, за винятком підприємств будівництва. Найпесимістичніші очікування в підприємств енерго- та водопостачання («мінус» 26,7%) і транспорту та зв’язку («мінус» 26,4%).

Бізнес прогнозує зменшення обсягів реалізації своєї продукції як в Україні, так і на зовнішньому ринку. Погіршилися також очікування підприємств щодо інвестиційних видатків як на машини, обладнання та інвентар, так і на будівельні роботи. Водночас, пропри низький рівень, залишилися позитивними оцінки щодо обсягів залучення іноземних інвестицій підприємствами, які їх залучають. Разом з тим, бізнес прогнозує скорочення кількості працівників на своїх підприємствах. Найпесимістичніші оцінки в підприємств будівництва («мінус» 50.0% та добувної промисловості («мінус» 45.9%).

Читайте також: Україна потребує спільних підприємств та інвестицій у сфері ВПК - Резніков

Квартальне опитування проводилося з 3 травня до 1 червня 2022 року. В опитуванні взяло участь 592 підприємства з 21 регіону країни. Серед опитаних підприємств 22,5% – компанії оптової й роздрібної торгівлі,19,3% – переробної промисловості, 15,7% – сільського господарства, 12,2% – транспорту та зв’язку, 6,4% – добувної промисловості, 5,1% – енерго- та водопостачання, 3,0% – будівництва, 15,9% – інші.

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-