Ексголові АРМА оголосили підозру в розтраті понад 400 мільйонів

Ексголові АРМА оголосили підозру в розтраті понад 400 мільйонів

Укрінформ
Колишній голова Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) підозрюється у зловживанні владою та розтраті понад 426 мільйонів гривень.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Національне антикорупційне бюро України.

Підозра експосадовцю оголошена 12 липня детективами НАБУ за процесуального керівництва Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Дії ексочільника АРМА кваліфіковані за наступними статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 5 ст. 191 – привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою;
  • ч. 2 ст. 28 – вчинення кримінального правопорушення групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією;
  • ч. 2 ст. 364 – зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки.

За тими ж статтями у справі про розтрату правоохоронці повідомили про підозру начальнику управління менеджменту активів центрального апарату АРМА.

Читайте також: Розтрата майже 10 мільйонів: про підозру повідомили ексголові Держрезерву

Крім того, підозрюваними є працівники заснованого Міністерством юстиції України державного підприємства "Сетам", що спеціалізується на організації електронних торгів арештованим майном.

Так, фахівцю відділу з розвитку підприємства оголошена підозра за ч. 5 ст. 27 (пособництво), ч. 5 ст. 191, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28 – ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України.

Оцінювачу ДП "Сетам" правоохоронці повідомили про підозру за ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28 – ч. 2 ст. 364, а також ч. 2,3,4 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) Кримінального України

Оголошена підозра також засновнику та директору приватної компанії - ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28 – ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України.

Читайте також: До АРМА передали корпоративні права 11 підприємств росіянина на 65 мільйонів

Встановлено, що посадовці АРМА у змові з представниками державного підприєства, приватними компаніями та іншими особами організували схему з продажу за заниженою вартістю через торговельний майданчик "Сетаму" майна, арештованого в межах кримінальних справ, і переданих в управління АРМА.

Згідно зі слідством, спочатку арештоване майно передавали АРМА під приводом виконання ухвал слідчого судді. Зі свого боку посадовці АРМА готували обґрунтування, що такими активами важко управляти, зберігати або ж вони швидко псуються й можуть втратити свою вартість.

У подальшому майно оцінювала компанія-учасниця схеми за суттєво заниженою вартістю. За нею майно виставляли на електронні торги, організовані "Сетамом". Представники держпідприємства, учасники-змови, організовували торги в такий спосіб, щоб забезпечити перемогу наперед визначеній приватній компанії.

НАБУ та САП здобули докази щонайменше чотирьох епізодів такої протиправної діяльності протягом 2019 року. Зокрема, ідеться про продаж трьох земельних ділянок в Одеській області, придбаних свого часу для будівництва торговельних центрів мережі "Ашан". Встановлено, що ділянки були реалізовані у 18 разів дешевше за ринкову вартість.

Іншими епізодами є продаж 2,6 тисяч тон піску річкового середньої та дрібної крупності в Київській області із заниженням вартості більш ніж у шість разів порівняно з ринковою, продаж понад 4,5 тис. тон карбаміду майже у п'ять разів дешевше за ринкові ціни та продаж зерна, крупи й олійних культур учетверо дешевше за ринкову вартість.

За даними НАБУ, унаслідок продажу арештованого майна за заниженою вартістю лише в цих чотирьох епізодах завдана шкода на понад 426 млн грн.

З метою унеможливлення подальшої реалізації злочину ініційоване накладення арешту на згадані земельні ділянки та гроші, сплачені за річковий пісок.

Детективи досліджують й інші епізоди корупційної діяльності під час реалізації арештованого майна. Слідство встановлює інших можливих учасників корупційної схеми.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці червня Служба безпеки України повідомила про підозру шістьом колишнім чиновникам Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, причетним до масштабної схеми розкрадання земель.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-