Списання кредитів на знищене майно: Железняк каже, що законопроєкт доопрацюють

Списання кредитів на знищене майно: Железняк каже, що законопроєкт доопрацюють

Укрінформ
Законопроєкт про внесення змін до Податкового кодексу та деяких законодавчих актів щодо підтримки позичальників, майно яких було знищено або зазнало пошкоджень внаслідок збройної агресії російської федерації проти України (№ 7441-1) буде доопрацьовано. Бо до нього є питання.

Про це в ефірі національного телемарафону повідомив перший заступник голови Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк, передає Укрінформ.

«Цей законопроєкт прийнятий лише в першому читанні, фактично, це чернетка, яка буде доопрацьовуватися. Коли ми говоримо про цей законопроєкт, у мене, навіть не як у політика, а як у простого громадянина, виникають прості питання: чому ми списуємо кредити для тих, у кого є одна квартира до 140 кв.м, а не списуємо для тих, у кого дві маленькі квартири по 30 кв м? Як ми будемо перевіряти, чи справді знищене авто? Чим люди, які купили квартиру або автівку, збираючи на неї все життя, гірші за тих, хто взяв кредит і не зміг розрахуватися?», — сказав Железняк.

За його словами, механізм компенсації за втрачене майно має бути однаковим для всіх, в тому числі для бізнесу.

«Я вважаю, що збитки мають компенсовуватися всім — чи це був кредит в банку, чи це було єдине житло, чи це втрачений бізнес. Так, я впевнений, що ми маємо компенсувати і втрату комерційної нерухомості, і комерційного транспорту. Ці люди також втратили свої гроші через війну», — наголосив депутат.

Наразі, на думку Железняка, потрібно готувати спільну заявку на державному рівні щодо стягнення завданих збитків з держави-агресора.

«Требе йти по процедурах, які, на жаль, дуже довгі, складні і вимагають змін, в тому числі у національному законодавстві країн, які нам допомагають. Бо зараз в України немає ніякої фінансової можливості на подібні компенсації. І про це також треба говорити», — підкреслив парламентарій.

Читайте також: Загарбники зруйнували або пошкодили в Україні 116 тисяч житлових будинків

За його словами, на зазначені ініціативи зі списання боргів наразі потрібно приблизно 12 млрд доларів.

Як повідомлялося, 8 липня Верховна Рада підтримала за основу законопроєкт щодо списання заборгованості по кредитах на майно, яке було знищене під час воєнних дій.

Відповідний законопроєкт № 7441-1 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо підтримки позичальників, майно яких було знищено або зазнало пошкоджень внаслідок збройної агресії російської федерації проти України" підтримали 283 депутати.

Фото: rada.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-