Міжнародні резерви України скоротилися до $22,8 мільярда

Міжнародні резерви України скоротилися до $22,8 мільярда

Укрінформ
Міжнародні резерви України станом на 1 липня становили 22,8 млрд доларів, таким чином зменшившись за місяць на 9%.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба НБУ.

"Станом на 1 липня 2022 року міжнародні резерви України, за попередніми даними, становили 22 756,9 млн дол. США. У червні вони знизилися на 9% з огляду на продаж валюти на міжбанківському валютному ринку. Активізація надходження міжнародної допомоги в Україну дала змогу частково компенсувати відповідні інтервенції", - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Нацбанк підвищив облікову ставку до 25% без консультацій з урядом - Шмигаль

Національний банк у червні продав на валютному ринку 3 987,3 млн дол. США й викупив до резервів 31 млн дол. США. Сальдо інтервенцій НБУ за підсумками місяця є від'ємним і становить 3 956,3 млн дол. США.

Значні обсяги продажу валюти з резервів зумовлені нижчим обсягом пропозиції валюти у порівнянні з попитом. Так, надходження від експорту товарів та послуг та від трудових мігрантів були нижчими за витрати на оборону, імпорт та розрахунки з міжнародними платіжними системами. Останні здійснюються з огляду на витрати громадян із гривневих платіжних карток за кордоном.

Додатковим чинником, що збільшував попит на валютному ринку, є монетизація дефіциту бюджету з боку НБУ. Переважна частина отриманого урядом фінансування в гривні поступово потрапляла на валютний ринок, що посилювало попит на іноземну валюту.

Читайте також: Емісія дозволила виграти час, але потрібно шукати інші методи – глава НБУ

Валютні надходження на рахунки уряду України в НБУ в червні становили 2 763,0 млн дол. США. Зокрема, 967,4 млн дол. США надійшли від Світового банку, 779,0 млн дол. США – від уряду Канади, 479,4 млн дол. США – від Агенції з міжнародного співробітництва Японії, а 354,2 млн дол. США – від розміщення валютних внутрішніх державних облігацій (ОВДП).

Натомість загальний обсяг платежів з обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті становив 833,6 млн дол. США. З цієї суми 672,1 млн дол. США спрямовано на обслуговування та погашення ОВДП, 70,1 млн дол. США – на обслуговування зовнішніх державних позик, а решта суми – на розрахунки з іншими кредиторами. Крім того, Нацбанк сплатив Міжнародному валютному фонду 166,2 млн дол. США.

Читайте також: На спецрахунку для допомоги ЗСУ залишилось 469 мільйонів

Також відбулася переоцінка фінансових інструментів через зміну ринкової вартості та курсів валют. Минулого місяця їх вартість знизилася на 152,2 млн дол. США.

Як повідомляв Укрінформ, міжнародні резерви України на 1 червня становили 25,1 млрд доларів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-