Транзит газу через Україну впав до мінімуму за останні 30 років – Оператор ГТС

Транзит газу через Україну впав до мінімуму за останні 30 років – Оператор ГТС

Укрінформ
За підсумками червня обсяги транзиту газу через українську ГТС досягли історичного мінімуму з 1991 року і становили лише 1,25 млрд кубометрів.

Про це повідомила пресслужба Оператора ГТС України у п'ятницю, 1 липня, передає Укрінформ.

"У порівнянні з травнем 2022 року обсяги транзиту через Україну впали на 37%, а у порівнянні з червнем попереднього року транзит газу скоротився майже втричі. Газпром використав лише 38% від заброньованих потужностей (3,29 млрд куб. м) за довгостроковим контрактом", – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Акції Газпрому впали на 30% після заяви про невиплату дивідендів

Газпром і надалі не використовує заброньовані й оплачені потужності на точці входу Суджа, що становить 77,2 млн кубометрів на добу.

"Російський монополіст не скористався можливістю перенесення потужностей ГІС Сохрановка і не бере участі в аукціонах із бронювання потужностей", – додали в пресслужбі.

Читайте також: Штати вперше в історії поставили до Європи більше газу, ніж росія – глава IEA

Вказано, що разом з обмеженням транзиту по газопроводу Північний потік це призводить до "осушення" газового ринку ЄС та зростання цін. Зокрема, від початку червня ціни на газ у Європі зросли майже на 42%.

Читайте також: путін здійснює економічну атаку на Євросоюз - віцеканцлер Німеччини

Раніше міністр економіки, віцеканцлер ФРН Роберт Габек назвав суттєве скорочення поставок росією газу в Європу «економічною атакою» з боку путіна. росія, за словами Габека, використовує енергетику як зброю, обмежуючи поставки по газопроводу «Північний потік-1», який є основним шляхом надходжень блакитного палива. Він підкреслив, що «така стратегія не повинна мати успіху».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-