В Україні планують спростити приватизацію у період воєнного стану

В Україні планують спростити приватизацію у період воєнного стану

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт щодо сприяння процесам релокації підприємств в умовах воєнного стану та економічного відновлення держави (№7451).

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті парламенту.

«Прийняття законопроєкту створить умови для прискорення приватизаційних процесів в Україні, спростить здійснювані заходи з підготовки до приватизації та продажу державного і комунального майна як в період запровадження воєнного стану, так і в мирний час, унеможливить приватизацію об’єктів великої приватизації в період дії воєнного стану та пришвидшить отримання та переоформлення дозвільних документів та ліцензій для власників приватизованих об’єктів», - йдеться в повідомленні.

Законопроєктом пропонується внести до деяких законодавчих актів України, в тому числі до Закону «Про приватизацію державного і комунального майна» зміни, згідно з якими: забороняється проведення аукціонів з продажу об’єктів великої приватизації та викупу об’єктів великої приватизації в період дії правового режиму воєнного стану; забороняється приватизація об’єктів, які розташовані на територіях адміністративно-територіальних одиниць у зоні бойових дій або наближених до зони бойових дій, перелік яких затверджується Кабінетом Міністрів; встановлюється анонімність інформації щодо учасників аукціону та покупців.

Також передбачається, що об’єкти приватизації можуть об’єднуватися в пули із кількох об’єктів; підготовка об’єктів великої приватизації здійснюватиметься без залучення радників; спрощується порядок здійснення заходів з підготовки об’єктів до приватизації.

Крім того, пропонується скасувати необхідність оприлюднення повідомлень про хід і результати приватизації в офіційних друкованих виданнях державних органів приватизації; скоротити зобов’язання сторін, передбачених умовами аукціону, викупу, у договорі купівлі-продажу.

Передбачається також, що право власності на об’єкт приватизації переходить до покупця незалежно від отримання дозволу Антимонопольного комітету України на концентрацію, якщо отримання такого дозволу вимагається законом тощо.

Читайте також: Приватизація держпідприємств допоможе грошима для повоєнної відбудови - очільниця ФДМУ

Документом планується внести і зміни до законодавчих актів щодо окремих питань, які, зокрема, стосуються управління державною власністю, нотаріату, іпотеки, виконавчого провадження, державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень; примусового відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану.

Як повідомлялось, напередодні Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт №7427 про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання протягом дії воєнного стану та подальшого відновлення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-