Приватизація держпідприємств допоможе грошима для повоєнної відбудови - очільниця ФДМУ

Приватизація держпідприємств допоможе грошима для повоєнної відбудови - очільниця ФДМУ

Укрінформ
Приватизація відіграватиме ключову роль у відродженні України, адже держава потребуватиме величезних інвестицій, в тому числі - іноземних.

Таку думку в інтерв’ю Укрінформу висловила виконувачка обов’язків голови Фонду державного майна України Ольга Батова.

За її словами, нині немає жодних підстав вважати, що приватизація в найближчі роки припиниться. Більше того, деякі об’єкти є сенс продавати саме зараз. Наприклад, недіючі спиртові заводи, які є ідеальними промисловими майданчиками.

“Питання ще й у тому, що коли ці активи якнайшвидше не виставити на приватизацію, вони, не генеруючи жодного доходу, тільки нарощуватимуть заборгованість (податки на землю, нерухомість, заробітні плати і т.д.). Одного дня вартість підприємства стане “мінусовою”, це призведе до банкрутства. Тоді майно продадуть на торгах за процедурою банкрутства, а не приватизації, й виручена сума піде на погашення вимог кредиторів, де держава як акціонер чекатиме останньої черги”, - пояснила очільниця ФДМУ.

Вона нагадала, що кінцева мета продажу держоб’єктів - не лише одноразове залучення коштів до бюджету, а й зменшення постійних збитків, які приносить той чи інший актив. А також надання приватному власникові можливості працювати, створювати нові робочі місця, налагоджувати виробництво.

“Тому, на мою думку, мала приватизація повинна продовжуватися. Сподіваюся, ми зможемо переконати в цьому народних депутатів. Що стосується великої приватизації, то вона справді зупиниться на певний час. Продати великі об’єкти ми не зможемо, адже вони потребують величезних інвестицій, а зараз це ризиковано. Проте після війни такі активи користуватимуться великим попитом при відбудові країни. І з урахуванням санкцій проти рф багато підприємств в Україні стануть надцікавими для наших міжнародних партнерів, потенційних інвесторів. Сильна економіка базуватиметься на здатності створити інвесторам такі умови, за яких вони, попри ризики, наважилися б вкладати кошти у відновлення України”, - переконана Батова.

Читайте також: Ольга Батова, в.о. голови Фонду держмайна

Як повідомлялося, торік від малої й великої приватизації до державного бюджету надійшло 5,4 млрд грн. Це рекордний показник за останнє десятиліття. Цього року уряд розраховував отримати від приватизації ще більше - 8 млрд грн. Утім через російську агресію проти України процес приватизації довелося зупинити.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-