Світові ціни на нафту впали до місячного мінімуму

Світові ціни на нафту впали до місячного мінімуму

Укрінформ
Світові ціни на нафту впали приблизно на шість відсотків – до чотиритижневого мінімуму – через зміцнення долара і побоювання рецесії.

Як повідомляє Укрінформ із посиланням на Reuters, зміцнення курсу долара та підвищення відсоткових ставок за рішенням основних національних банків, на думку експертів, може сповільнити зростання світової економіки, а також знизити попит на енергоносії.

Зазначається, що на ціни на нафту вплинуло зростання курсу долара США. Цього тижня він виріс до найвищого рівня з грудня 2002 року відносно кошика валют. Це призвело до подорожчання нафти для покупців, які використовують інші валюти.

Так, ф’ючерси на нафту марки Brent впали на 5,6 відсотка – до 113,12 доларів за барель. Нафта марки WTI впала в ціні на 6,8 відсотка – до 109,56 доларів за барель. Для обох марок це було найнижче закриття на біржі з 20 і 21 травня, відповідно. Лише за тиждень, ф’ючерси Brent знизилися уперше за п’ять тижнів, а WTI – вперше за вісім тижнів.

«Ціни на нафту впали через зростання долара, росія сигналізувала про те, що експорт нафти має зростати, у той час як посилюються побоювання глобальної рецесії», – зазначив старший аналітик ринку даних в аналітичній компанії OANDA Едвард Мойя.

На думку експертів, провідні центральні банки послабили монетарну політику під час пандемії, щоб уникнути рецесії. Тепер вони посилюють цю політику, щоб боротися з інфляцією.

Так, цього тижня Федеральна резервна система США підвищила ставки на найбільший відсоток за останні більш ніж 25 років. Очікують, що влада й надалі підвищуватиме відсоткові ставки. Через це інвестори скоротили закупку ризикованих активів. Так, інтерес до ф’ючерсів на нафту WTI на Нью-йоркській біржі впав до найнижчого рівня з травня 2016 року.

Американські ф’ючерси на бензин і дизельне паливо впало більш, ніж на 4% на тлі побоювань, що високі ціни на роздрібний бензин призведуть до падіння попиту.

За прогнозами, видобуток нафти в росії цього року значно знизиться через війну і санкції. Натомість країни ОПЕК, головним чином Саудівська Аравія, Кувейт та Об’єднанні Арабські Емірати, нарощуватимуть нафтовидобуток.

Читайте також: Санкційний план групи Макфола – Єрмака вже виконаний на 48%

Як повідомлялося, на початку червня лідери країн Європейського Союзу погодили шостий пакет санкцій проти російської федерації, який передбачає часткове ембарго на імпорт російської нафти та відключення Сбербанку від системи SWIFT.

Крім того, 17 червня Норвегія ввела ембарго на імпорт російської нафти морськими шляхами. У грудні 2022 року почне діяти заборона на імпорт сирої нафти, а з лютого вона стосуватиметься і нафтопродуктів. Таким чином, країна, яка не є членом ЄС, приєдналася до його шостого пакету санкцій проти росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-