Міністр економіки ФРН розцінює дії Газпрому як шантаж

Міністр економіки ФРН розцінює дії Газпрому як шантаж

Укрінформ
Міністр економіки ФРН Роберт Габек розцінює як шантаж скорочення росією прокачування газу через трубопровід «Північний потік-1».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

За словами Габека, нині через «Північний потік» надходить лише 40% палива від можливого обсягу.

«Нинішні повідомлення чітко показують, що виправдання російської сторони є просто надуманими. Очевидно, що це стратегія збурення та підвищення цін», - заявив міністр.

Він також зауважив, що ситуація серйозна, але не критична. За словами Габека, безпека поставок гарантована, адже потрібні обсяги газу можуть бути закуплені на ринку, хоча й за високими цінами.

Водночас політик закликав співгромадян заощаджувати енергію. «Тепер настав час зробити це. Кожна кіловат-година допоможе», - заявив міністр.

На його переконання, останні дні чітко показали, як важливо позбутися енергетичної залежності від росії. Розширення використання відновлюваних джерел енергії є питанням національної та європейської безпеки, зауважив Габек.

Експерти припускають, що скорочення постачання газу може бути реакцією на візит до Києва канцлера ФРН Олафа Шольца, президента Франції Еммануеля Макрона та прем’єр-міністра Італії Маріо Драгі.

Читайте також: Німеччина остаточно бере Gazprom Germania під опіку

Як повідомлялося, 14 червня Газпром заявив, що знизить прокачування газу газопроводом «Північний потік-1» на 40% — з планових 167 млн до 100 мільйонів кубометрів на добу. Компанія вказала, зокрема, на затримки з поверненням з ремонту обладнання для компресорної станції «Портова» у Виборзі. 15 червня Газпром повідомив, що через проблеми на «Портовій» знизить прокачування газу до 67 мільйонів кубометрів на добу (тобто 60% від планового показника).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-