Німеччина остаточно бере Gazprom Germania під опіку

Німеччина остаточно бере Gazprom Germania під опіку

Укрінформ
Уряду ФРН забезпечує довірче управління компанією Gazprom Germania в довгостроковій перспективі та надає позики банку KfW для забезпечення безпеки постачання.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на інформацію федерального уряду.

«Щоб забезпечити безпеку поставок у Німеччині, федеральний уряд забезпечить опіку Gazprom Germania в довгостроковій перспективі та захистить компанію, яка похитнулася через санкції з російської сторони, від неплатоспроможності за допомогою кредиту. Завдяки такому підходу федеральний уряд зберігає свій вплив на цю частину критичної енергетичної інфраструктури та запобігає загрозі енергетичній безпеці», - йдеться у повідомленні.

З цією метою відомство канцелера, міністерства економіки та захисту клімату, а також фінансів вирішили продовжити опіку над Gazprom Germania GmbH (GPG) після вересня 2022 року. Зокрема, опіка має бути більш орієнтована на вимоги забезпечення енергопостачання та має бути організована на основі зміненого Закону про енергетичну безпеку. Раніше він базувався лише на законі про зовнішньоекономічну торгівлю і мав строк дії до кінця вересня 2022 року. У майбутньому довірена особа матиме більше можливостей для посилення енергетичної безпеки. На новій правовій основі опіку також можна продовжувати кілька разів – на відміну від попереднього законодавства, зауважують в уряді.

За допомогою позики KfW федеральний уряд запобігатиме неплатоспроможності та «каскадному ефекту» на ринку. Гроші використовуватимуться для забезпечення ліквідності та придбання замінного газу.

Зауважується, що позика може використовуватися лише для господарських операцій GPG та підтримання газопостачання та не може надходити до росії (так зване кільцеве огородження). Наступним кроком федеральний уряд розглядає варіанти конвертації позики в акціонерний капітал, щоб забезпечити безпеку поставок у довгостроковій перспективі.

Нарешті, GPG перейменовано в «Securing Energy for Europe GmbH» (SEFE). Це також дає чіткий сигнал ринку, що метою вжитих заходів є забезпечення енергопостачання Німеччини та Європи. Бізнес-модель SEFE також узгоджена на цій основі.

Gazprom Germania GmbH була ключовою компанією з постачання газу в Німеччині. Вона керувала критично важливою енергетичною інфраструктурою в ФРН. Сфери бізнесу GPG включали торгівлю енергією, транспортування газу та експлуатацію газосховищ. Газопостачання численних комунальних підприємств Німеччини опосередковано залежить від GPG.

Читайте також: росія скорочує постачання газу через Nord Stream на 40%

Як повідомлялось, Gazprom Germania GmbH, що входить до російської групи «Газпром», з 4 квітня перебуває під опікою Федерального мережевого агентства (німецького регулятора). Підставою для цього став, серед іншого, непрозорий продаж компанії іншій російській компанії з невідомими бенефіціарними власниками та наказ цієї компанії про ліквідацію Gazprom Germania.

11 травня 2022 року росія ввела санкції проти Gazprom Germania і майже всіх її дочірніх компаній, що спричинило фінансові труднощі компанії. Збій поставок газу в результаті російських санкцій і пов’язана з цим потреба купувати заміну за дуже високими ринковими цінами, а також необхідні гарантійні депозити (маржинальні вимоги) настільки погіршили фінансовий стан GPG, що федеральний уряд змушений забезпечити ліквідність за допомогою позики KfW.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-