Зняття обмеження на валютний курс для банків сприяло зміцненню гривні - Нацбанк

Зняття обмеження на валютний курс для банків сприяло зміцненню гривні - Нацбанк

Укрінформ
Зняття обмеження на валютний курс для банків дозволило стабілізувати ситуацію на валютному ринку та сприяло зміцненню курсу гривні.

Про це Укрінформу повідомили у пресслужбі Нацбанку.

"Зняття обмеження на встановлення банками курсу продажу готівкової валюти дало змогу зменшити коливання у готівковому сегменті валютного ринку та сприяло зміцненню курсу на ньому після суттєвого стрибка в середині травня, який був спричинений насамперед психологічним чинником", - повідомили у НБУ.

У Нацбанку зауважили, що до зняття відповідного обмеження курс продажу банками готівкової валюти не мав перевищувати більш ніж на 10% офіційний курс Національного банку. Ураховуючи дію вимоги, відповідно до якої банки можуть продавати лише куплену раніше в населення готівкову іноземну валюту, обсяг пропозиції банків був сильно обмеженим.

Річ у тім, що обмеження на встановлення курсу продажу готівкової валюти обмежувало й курс купівлі готівкової валюти в населення, а отже, за таких умов банки не могли запропонувати курси, за які населення було б готове продавати готівкову валюту. Як наслідок, обсяги сірого сегменту валютного ринку зростали, а ризики ситуативного коливання курсу на ньому посилювалися.

Читайте також: Економіка ще не готова повертатися до плаваючого курсу гривні — Нацбанк

Так, через погіршення інформаційного середовища в середині травня на тлі спекулювання на темі можливого переходу до плаваючого курсу (якого не відбулося), попит на валюту значно зріс, що мало наслідком суттєве підвищення курсу у сірому сегменті готівкового валютного ринку. Рішення НБУ від 20 травня щодо зняття обмеження на встановлення банками курсу продажу готівкової валюти було ухвалене саме для того, аби зменшити коливання у готівковому сегменті валютного ринку шляхом збільшення конкуренції на ньому.

Як наслідок, середньоденний обсяг торгів між банками та клієнтами у готівковому сегменті валютного ринку після 20 травня зріс більш ніж у 4 рази порівняно з першими двома декадами травня – до 38 млн дол. США, а в першій декаді червня – до 65 млн дол. США. Це відбулося насамперед через перетікання валюти із сірого сегменту ринку до банків внаслідок того, що останні змогли запропонувати клієнтам конкурентніші курси операцій з готівковою валютою.

"Збільшення конкуренції на валютному ринку мало наслідком зменшення коливань на ньому та зміцнення курсу гривні після коливань в середині травня. Якщо 20 травня, у день оголошення рішення про зняття обмеження на встановлення курсу продажу готівкової іноземної валюти, курс гривні до долара США на нелегальному сегменті готівкового ринку коливався біля 37-38 грн/дол. США, то у червні він закріпився біля 35-36 грн/дол. США. Відповідне рішення також дало змогу значно звузити різницю між курсом продажу готівкової валюти та курсом її купівлі у сірому сегменті готівкового валютного ринку", - наголосили у НБУ.

Читайте також: Причин для різкого зростання курсу немає - голова правління ПриватБанку

У регуляторі зазначили, що продаж громадянами готівкової валюти у травні становив 216,8 млн дол. США, а купівля – 188,6 млн дол. США. У безготівковому сегменті обсяги торгів є значно вищими – клієнти продали в травні більше 3,5 млрд дол. США, а купили – 4,7 млрд дол. США.

Як повідомляв Укрінформ, Національний банк з 21 травня скасував обмеження на встановлення курсу, за яким банки продавали готівкову валюту – він не міг відхилятися на понад 10% від офіційно встановленого регулятором.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-