Економіка ще не готова повертатися до плаваючого курсу гривні — Нацбанк

Економіка ще не готова повертатися до плаваючого курсу гривні — Нацбанк

Укрінформ
Підтримання стабільності обмінного курсу за поточних умов є запорукою цінової та фінансової стабільності.

Як передає Укрінформ, такий висновок зробили члени Комітету з монетарної політики щодо рівня облікової ставки, повідомляє пресслужба НБУ

"Курсова стабільність залишається безальтернативним номінальним якорем для очікувань, механізмом субсидіювання критичного імпорту і відповідно – головним інструментом стримування інфляційного тиску та підтримання стійкості фінансової системи. Зокрема, завдяки фіксації курсу гривні для критичного імпорту інфляційний розвиток залишається контрольованим", - йдеться в повідомленні.

Експерти зауважують, що економіка ще не готова до повернення плаваючого курсоутворення. Для цього мають скластися відповідні макроекономічні передумови. Зокрема, має зрости здатність валютного ринку до самозбалансування. В іншому випадку корекція офіційного курсу лише створить зайві шоки для економічних агентів, погіршить очікування, змінить масштаб цін у країні на відповідний відсоток, проте тиск на гривню і на міжнародні резерви збережеться. Це, зокрема, пов’язано із поступовою заміною початкового психологічного шоку від війни економічною логікою ухвалення рішень населенням, імпортерами та експортерами.

Читайте також: Споживча інфляція у травні становила 2,7%, з початку року - майже 14%

Зауважується, що на тлі поступового погіршення інфляційних очікувань реальна дохідність за інструментами в національній валюті, передусім за депозитами та ОВДП, набуває все більш від'ємних значень. Що стимулює населення та бізнес захищати заощадження, зокрема, через купівлю валюти та імпортних товарів. А це посилює доларизацію економіки та спричиняє виведення заощаджень із фінансової системи.

Натомість при наявному попиті на валюту її пропозиція залишається стриманою, незважаючи на поступове розширення та відновлення експорту.

Тому чистий продаж валюти Національним банком у травні для покриття зростаючого дефіциту валюти становив 3,4 млрд дол. США, що суттєво перевищує березневі та квітневі обсяги (1,8 млрд дол. США та 2,2 млрд дол. США відповідно).

Читайте також: Міжнародні резерви України становлять $25,1 мільярда, втрати за травень — 7%

"Попри достатність поточного рівня міжнародних резервів для підтримки фіксованого курсу, цей запас міцності не є безмежним, особливо в умовах тривалої війни. Надходження міжнародної фінансової допомоги неритмічні, їх поточний обсяг не покриває усіх потреб військового часу. За таких умов НБУ має повернутися до активної процентної політики та відновити привабливість гривневих активів як інструментів інвестицій та заощаджень", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, у січні 2022 року НБУ підняв облікову ставку до 10%. З початком військової агресії облікова ставка залишалася незмінною. 2 червня Національний банк підвищив облікову ставку до 25%

Як повідомлялося, Національний банк 24 лютого 2022 року зафіксував курс гривні на рівні 29,25 грн за долар.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-