Інфляція в США побила 40-річні рекорди на тлі пандемії та війни в Україні

Інфляція в США побила 40-річні рекорди на тлі пандемії та війни в Україні

Укрінформ
Темпи зростання споживчих цін у США у травні цього року перевищили показники 1981 року, досягнувши 8,6% річних – на тлі наслідків пандемії, підвищення цін на пальне й продовольство після початку війни рф в Україні, а також інших чинників.

Про це йдеться в публікації WSJ у п’ятницю, передає Укрінформ.

«Споживча інфляція в США у травні досягла 8,6% річних, що стало найвищим рівнем за більш як чотири десятиліття, оскільки стрибок цін на енергоносії та продукти підштовхнув до зростання й інші ціни», - зазначається в публікації.

Темпи інфляції у США перевищили рекорди початку 1980-х років. При цьому зазначається, що в середньому по США ціни на пальне зросли до 34,6% у порівнянні з минулим роком, а на продукти – на 11,9%. За ними почали підвищуватися вартість житла на 5,5% і навіть вживаних автомобілів - до 1,8%.

Висока інфляція є негативною стороною потужного зростання в США, яке частково підживлюється низькими процентними ставками та державним стимулюванням на тлі пандемії. Крім того, війна росії в Україні та введення масштабних санкцій проти рф, а також посилення ризиків продовольчої кризи призвели до пікових цін на пальне та продукти.

Додатковий «внесок» зробили також спад виробництва в Китаї, порушення ланцюгів поставок та інші чинники.

Читайте також: В Австрії - найвищі темпи інфляції за майже 50 років

При цьому зазначається, що індекс базових цін в США у травні зріс на 6%, так само як і у квітні. Зростання на 6,5% у березні було найвищим показником із серпня 1982 року.

Економісти та політики в США уважно стежать за ринковими тенденціями. Подальші швидкі темпи зростання цін «посилюють тиск на Федеральну резервну систему з метою агресивного підвищення ставок, аби приборкати інфляцію».

Читайте також: Споживча інфляція у травні становила 2,7%, з початку року - майже 14%

Як повідомляв Укрінформ, цього тижня міністр фінансів США Джанет Йєллен заявила, що війна росії проти України та її наслідки створили негативний вплив на всю глобальну економіку та вивели на «неприйнятний рівень» показники інфляції у світі.

Фото: ALISHA JUCEVIC FOR THE WALL STREET JOURNAL

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-