Потреби у терміновому візиті МАГАТЕ на ЗАЕС немає - Держінспекція

Потреби у терміновому візиті МАГАТЕ на ЗАЕС немає - Держінспекція

Укрінформ
Державна інспекція ядерного регулювання не бачить потреби у терміновому візиті інспекції Міжнародної агенції з атомної енергії на тимчасово захоплену росіянами Запорізьку атомну електростанцію.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Держатомрегулювання.

"На сьогодні потреб для термінового візиту інспекторів з гарантій на окуповану ЗАЕС немає. З міркувань безпеки, до планування місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС можна буде повернутись після деокупації майданчика станції, міста Енергодар і території зони спостереження АЕС", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що в.о. голови ДІЯРУ Олег Коріков під час зустрічі із послами країн «Великої сімки» та Європейського Союзу поінформував про стан безпеки ядерних установок в Україні, торкнувшись, зокрема, ситуації на ЗАЕС. Він повідомив учасникам зустрічі, що на майданчику станції знаходяться зброя, боєприпаси, військова техніка, військові і цивільні особи рф, у місті Енергодар є випадки нападу на працівників АЕС.

Водночас, незважаючи на таку ситуацію, Енергоатом та персонал ЗАЕС здійснюють заходи з підтримки експлуатаційної безпеки ядерних установок, забезпечують облік і контроль ядерного матеріалу в рамках Угоди з МАГАТЕ про гарантії та Додаткового протоколу до неї, включно з наданням МАГАТЕ звітів про зміни інвентарної кількості та баланс ядерного матеріалу.

У ДІЯРУ підкреслили, що ядерний матеріал на ЗАЕС використовується у вигляді паливних збірок із низьким збагаченням, не придатним для виготовлення ядерної зброї.

Коріков також повідомив послам, що всупереч протоколу до Женевської конвенції триває практика використання рф повітряного простору навколо майданчиків АЕС для ракетних обстрілів території України, що створює ризик ядерних аварій. Зокрема, вчергове проліт крилатої ракети над майданчиком АЕС у напрямку на північ був зафіксований 5 червня о 5:30 ранку засобами відеоспостереження Південноукраїнської АЕС, про що поінформовано МАГАТЕ.

Читайте також: МАГАТЕ працює над організацією міжнародної місії на Запорізьку АЕС

Як повідомлялося, МАГАТЕ працює над організацією міжнародної місії експертів на захоплену росіянами Запорізьку АЕС з метою проведення необхідних робіт з ядерної безпеки, захисту і гарантій.

У НАЕК «Енергоатом» заявили, що візит експертної місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС можливий лише після повернення електростанції під повний контроль України.

Запорізька АЕС та місто Енергодар з 4 березня тимчасово захоплені. На майданчику ЗАЕС, окрім військових країни-агресора, тривалий час незаконно перебувають представники російської корпорації з атомної енергії «росатом».

Наразі на Запорізькій АЕС перебувають близько 500 російських солдатів, важка техніка, танки та вибухівка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-