Післявоєнна Україна має стати успішним прикладом «зеленого переходу» – Галущенко

Післявоєнна Україна має стати успішним прикладом «зеленого переходу» – Галущенко

Укрінформ
Відбудова енергетичної інфраструктури після війни стане можливістю переформатувати українську енергетику й зробити Україну успішним прикладом «зеленого переходу».

Таку думку висловив міністр енергетики Герман Галущенко під час 7-ої Щорічної глобальної конференції з енергоефективності, передає Укрінформ із посиланням на Міненерго.

«Війна, яку росія веде проти України пошкодила і зруйнувала нашу енергетичну інфраструктуру. Ми маємо її відбудувати. Це потребуватиме величезних зусиль і вкладень. Водночас це стане можливістю переформувати українську енергетику відповідно до цілей XXI століття в рамках Європейської зеленої угоди», - сказав Галущенко.

Він підкреслив, що енергоефективність є не лише питанням захисту клімату чи економії коштів домогосподарств, а й питанням енергетичної незалежності, ключовою складовою енергетичної безпеки держави та сталого інноваційного розвитку.

Міністр також повідомив, що із 2011 по 2021 рік частка відновлюваних джерел енергії в Україні зросла з 4% до майже 14%. При цьому український енергетичний мікс на 70% складається з чистої енергії, яку виробляють атомна генерація та відновлювані джерела енергії. Крім того, Україна має значний потенціал для виробництва водню, зокрема, зеленого, та біометану.

Читайте також: Українська енергосистема зможе пройти цей опалювальний сезон – Укренерго

Як повідомлялося, Держенергоефективності спільно з Міністерством енергетики опрацювало запитальник Енергетичного співтовариства, на основі якого буде визначено необхідні законодавчі зміни для імплементації Четвертого енергетичного пакету «Чиста енергія для європейців».

«Зелений перехід» — це перехід від викопних джерел енергії до відновлюваних. Трансформація може тривати до 25 років. Необхідні капіталовкладення в такий перехід оцінюються для України щонайменше в 100 млрд доларів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-