За 4 місяці транзит газу знизився до 9 мільярдів кубів - ОГТСУ

За 4 місяці транзит газу знизився до 9 мільярдів кубів - ОГТСУ

Укрінформ
За січень-квітень 2022 року порівняно із аналогічним періодом 2021-го транзит газу українською газотранспортною системою знизився із 14 млрд кубометрів до приблизно 9 млрд кубометрів.

Про це в інтерв'ю Укрінформу повідомив генеральний директор ТОВ "Оператор ГТС України" Сергій Макогон.

"Якщо порівнювати з обсягами транзиту за перші чотири місяці 2021 року, то в аналогічних місяцях 2022 року вони знизилися з 14 млрд кубометрів до приблизно 9 млрд кубометрів, хоча транзитні потужності ГТС України не зменшувались", - сказав Макогон.

За його словами, при цьому із 1 січня до 24 лютого російський газовий монополіст Газпром не використовував значну частину заброньованих потужностей ГТС. Але 24 лютого ця компанія збільшила заявку на транзит до законтрактованого максимуму (близько 109 млн кубометрів на добу) - такі потужності використовувалися практично у повному обсязі до кінця березня.

Очільник ОГТСУ додав, що починаючи із квітня Газпром знову використовував значну частину заброньованих потужностей, а із 11 травня транзит був суттєво скорочений (до 45-55 млн кубометрів на добу) після зупинки газовимірювальної станції "Сохранівка".

"Як альтернативу ми запропонували перевести транзит на точку «Суджа», як це було в 2020 році. Проте Газпром без явних причин, бо для переведення є усі технічні можливості, ігнорує цю пропозицію і не використовує у повному обсязі навіть заброньовані потужності «Суджі» (77 млн кубометрів)", - підкреслив Макогон.

Він також зазначив, що, за інформацією від НАК "Нафтогаз України", Газпром не сплатив кошти за транзит у червні в повному обсязі.

"Це порушення з боку Газпрому умови принципу транзитної угоди "качай або плати". Сьогодні Газпром очевидно сплачує менше, ніж повинен за контрактом, без жодних на те юридичних підстав", - наголосив очільник ОГТСУ.

Як повідомлялося, контракт на транзит між Нафтогазом, ОГТСУ та Газпромом було підписано 30 грудня 2019 року. Документ передбачає транзит у 2020 році щонайменше 65 млрд кубометрів, у 2021-2024 роках – по 40 млрд кубометрів "блакитного палива". Оплата цих обсягів є гарантованою навіть у разі меншого прокачування через ГТС України.

Із 11 травня 2022 року припинено транзит газу через ГВС "Сохранівка" на Луганщині. До цього ОГТСУ повідомив про втручання окупаційних сил у технологічні процеси, зміни режимів роботи об’єктів ГТС, включно з несанкціонованими відборами газу з транзитного потоку.

Читайте також: Сергій Макогон, гендиректор ОГТСУ

При цьому Газпром не використовує вже оплачені потужності для транзиту по газовимірювальній станції "Суджа", штучно обмежуючи постачання газу до Європи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-