З Польщі імпорт газу може становити 18 мільйонів кубів на добу - ОГТСУ

З Польщі імпорт газу може становити 18 мільйонів кубів на добу - ОГТСУ

Укрінформ
ТОВ "Оператор ГТС України" працює над збільшенням гарантованих потужностей транспортування газу із Польщі, потенційно вони можуть становити 18 млн кубометрів на добу.

Про це в інтерв'ю Укрінформу повідомив генеральний директор компанії Сергій Макогон.

"Наразі ми можемо імпортувати з напрямку Польщі понад 4 млн кубометрів на добу. Однак працюємо з польською стороною над збільшенням гарантованих потужностей транспортування природного газу в напрямку Польща-Україна. Потенційно гарантована потужність на точці з’єднання Польща-Україна може становити 6,6 млрд кубометрів/рік або 18 млн кубометрів/добу", - сказав Макогон.

Він зазначив, що після запуску інтерконектора Польща-Словаччина Україна зможе імпортувати з РП через Словаччину майже 13 млн кубометрів палива на добу (4,7 млрд кубометрів на рік).

За словами Макогона, на сьогодні можливості добового імпорту газу зіставні з обсягом українського видобутку газу та становлять 54 млн кубометрів. Зокрема, з 1 січня Україні доступні потужності для імпорту 8 млн кубометрів на добу з боку Угорщини. Спочатку цей проєкт був розрахований на три місяці, але з огляду на його успішність ОГТСУ та угорська компанія FGSZ продовжили його до 31 березня 2023 року.

Крім того, з 4 березня Україна може імпортувати 15 млн кубометрів газу на добу зі Словаччини. "Ми цілеспрямовано працювали й працюємо над збільшенням гарантованих потужностей для імпорту газу навіть за відсутності транзиту. Аби тільки постачальники користувались цими можливостями. Наразі фізично закачування імпортного газу ще не відбувається", - зауважив Макогон.

Читайте також: Сергій Макогон, гендиректор ОГТСУ

Він також повідомив, що ОГТСУ опрацьовує можливість постачання газу з Греції та Туреччини через Трансбалканський коридор.

Як повідомлялося, Україна зможе отримати доступ до LNG-терміналів у Польщі та Балтійських країнах улітку 2022 року після запуску інтерконектора Польща-Словаччина.

Станом на березень основним напрямком, з якого проходив імпорт газу до України, була Угорщина - її частка становила 49%. Словаччина займала 29% від усього імпорту, Польща - 22%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-