Країни Балтії узгоджено відмовилися від закупівлі електроенергії в росії

Країни Балтії узгоджено відмовилися від закупівлі електроенергії в росії

Укрінформ
Оператори енергосистем країн Балтії - естонський Elering, латвійський Augstsprieguma tīkls (AST) та литовський Litgrid - уклали угоду, згідно з якою більше не купуватимуть електроенергію в рф.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на AST.

У повідомленні латвійської компанії зазначається, що ринок електроенергії країн Балтії з 1 червня з'єднаний тільки з Польщею та країнами Скандинавії. Однією з причин такого рішення в AST назвали проблеми з платежами: кілька банків, через які раніше переказувалися гроші до рф, тепер опинилися під санкціями. Крім того, зазначається, що держави Балтії не хочуть здійснювати платежі російським компаніям.

За повідомленням Elering, вжиті з початку червня заходи зменшать залежність енергосистем країн Балтії від резервних потужностей у рф, які задіяні в періоди пікового навантаження. Для забезпечення стабільної роботи електромережі місцеві оператори надалі будуть використовувати лише резервні потужності, розміщені в країнах Балтії та інших державах Північної Європи.

Читайте також: Країни Балтії припинили імпорт електроенергії з росії

Раніше Естонія, Латвія та Литва використовували для цих цілей, зокрема, послуги російської енергокомпанії "Інтер РАТ".

Енергосистема країн Балтії збереже фізичне підключення до російської системи до остаточної синхронізації з європейською енергосистемою, що має відбутися до 2025 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-