У Нідерландах відмовилися купувати російський газ за рублі

У Нідерландах відмовилися купувати російський газ за рублі

Укрінформ
Нідерландська компанія, яка займається торгівлею та постачанням природного газу, GasTerra відмовилася виконувати вимоги російського Газпрому щодо оплати в рублях.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на GasTerra.

“GasTerra прийняла рішення не виконувати односторонні вимоги Газпрому щодо оплати. Ці вимоги є результатом указу президента росії путіна щодо оплати поставок російського газу. У відповідь на це рішення GasTerra Газпром оголосив, що припиняє поставки з 31 травня 2022 року”, - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Газпрому прогнозують втрату третини експорту газу до Європи у 2022 році

У GasTerra пояснили своє рішення тим, що згода на оплату в рублях може призвести до порушення санкцій ЄС, а також великою кіькістю фінансових та операційних ризиків, пов’язаних із запропонованим варіантом оплати. Зокрема, відкриття рахунків у москві за російським законодавством та контроль над ними з боку російського режиму є надто великим ризиком для компанії.

Припинення постачання означає, що з цього моменту до 1 жовтня 2022 року, дати завершення контракту, покупець не отримає приблизно 2 млрд куб. м газу.

Читайте також: Польща розірвала газову угоду з росією

GasTerra передбачила це, закупивши паливо в іншому місці.

GasTerra неодноразово закликала “Газпром” дотримуватися умов договору щодо структури платежів та зобов’язань щодо поставок, але безрезультатно.

Як повідомляв Укрінформ, Болгарія відмовилася платити в рублях, і газпром припинив постачати газ для компанії Bulgargaz із 27 квітня.

Читайте також: росія зупинила поставки газу до Фінляндії

Уряд Фінляндії відмовився сплачувати за російський газ у рублях 28 квітня, і вже 21 травня газпром припинив постачання газу для фінської компанії Gasum.

1 квітня президент росії володимир путін указом зобов'язав вести розрахунки за газ тільки в рублях із країнами, які уряд росії визнав «недружніми» за їхню позицію щодо повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-