На Луганщині через війну зупинилися понад три тисячі підприємств

На Луганщині через війну зупинилися понад три тисячі підприємств

Укрінформ
Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну в Луганській області зупинили діяльність понад 3 тисяч підприємств.

Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, інформує пресслужба Офісу Омбудсмана, передає Укрінформ.

“Від початку повномасштабної військової агресії рф проти України окупанти руйнують вщент об’єкти цивільної інфраструктури, внаслідок чого в Луганській області зупинилося понад 3 тисячі підприємств”, - зазначила Денісова.

При цьому, як вона уточнила, сільськогосподарських товаровиробників змушують брати на роботу вихідців із тимчасово захоплених територій Донецької і Луганської областей та російських військових.

Читайте також: Ворог йде ва-банк: для захоплення Луганщини – кидає фактично усі сили

Відповідно до її інформації, загарбницька адміністрація у місті Василівка Запорізької області змушує місцевих підприємців торгувати за рублі, а у разі невиконання вимог загарбників підприємцям погрожують «профілактичною бесідою».

Також, як заявила український омбудсман, у Бердянську Запорізької області загарбники «націоналізують» майно підприємців, які відмовилися співпрацювати із ними.

«Жорстоке поводження з мирним населенням та знищення цивільних об’єктів є воєнними злочинами відповідно до статті 8 Римського статуту міжнародного кримінального суду і грубим порушенням норм чотирьох Женевських конвенцій 1949 року та додаткових протоколів до них. Вилучення приватної власності на захоплених рф територіях є порушенням статей 31, 33 Женевської конвенції 1949 року про захист цивільного населення під час війни”, - наголосила Уповноважений ВРУ з прав людини.

Читайте також: Українські військові вибили росіян із Тошківки на Луганщині – Гайдай

За словами Денісової, ці норми суворо забороняють загарбницькій державі застосовувати примус фізичного чи морального характеру до осіб, які перебувають на тимчасово захоплених територіях, а також вчиняти пограбування та вилучення майна.

Тож вона закликала Комісію ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну врахувати ці факти воєнних злочинів та порушень прав людини в Україні з боку держави-загарбника.

Як повідомлялося, депутат Херсонської облради, радник голови ОВА з питань тероборони на громадських засадах Сергій Хлань поінформував, що херсонських фермерів російські загарбники примушують перереєстровувати свої підприємства у тимчасово захопленому Криму, у незгодних погрожують відібрати бізнес.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-