Послаблення на валютному ринку не зачеплять імпортерів та експортерів - Нацбанк

Послаблення на валютному ринку не зачеплять імпортерів та експортерів - Нацбанк

Укрінформ
На сьогодні всі операції юридичних осіб - імпортерів та експортерів здійснюються за курсом, близьким до офіційно зафіксованого. Оголошені ж Нацбанком валютні послаблення стосуються лише роботи банків у готівковому сегменті ринку.

Про це сказала перший заступник голови Національного банку Катерина Рожкова в ефірі національного телемарафону, передає Укрінформ.

«Ми встановили фіксований курс гривні до долара 24 лютого, який діє і сьогодні. Разом з тим валюту зараз можна придбати лише на купівлю товарів критичного імпорту, перелік яких затверджений Мінекономіки. Це зробили для того, аби втримати економіку від шоків в умовах, коли надходження валюти в країну дуже сильно обмежене через неможливість здійснити експорт. Тому сьогодні всі операції між клієнтами, які купують валюту для імпорту чи продають від експорту, здійснюється за курсом близьким до офіційного - це фіксований курс НБУ 29,5 грн/дол. +1%», - сказала Рожкова.

За її словами, обмеження будуть діяти, допоки ситуація не стабілізується. Поки в Нацбанку не переконаються, що надходження валюти мають уже певний системний характер.

«Тільки тоді Нацбанк зможе поступово відходити від валютних обмежень. Наразі лібералізації не відбувається», - зазначила Рожкова.

Читайте також: Через війну українська економіка скоротиться щонайменше на третину - Нацбанк

Вона також зауважила, що на готівковому валютному ринку курс завжди відрізнявся від встановленого Національним банком.

«Тож ми дещо змінили роботу банків у готівковому сегменті: дозволили банкам не дотримуватися обмежень на встановлення курсу для продажу населенню готівкової валюти.

З нашої точки зору, це дозволить стабілізувати ситуацію та прибрати дисбаланси на готівковому ринку», - пояснила Рожкова.

Як повідомляв Укрінформ, Нацбанк із 21 травня скасовує обмеження на встановлення курсу, за яким банки можуть продавати готівкову іноземну валюту клієнтам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-