Україна в ООН застерегла країни світу від купівлі краденого рф зерна

Україна в ООН застерегла країни світу від купівлі краденого рф зерна

Укрінформ
Держави, котрі купуватимуть у росії викрадене в України зерно, вважатимуться причетними до злочину.

Про це заявив у четвер в Раді Безпеки ООН під час відкритих дебатів щодо продовольчої безпеки радник Постпреда України при ООН Сергій Дворник, передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку.

Дипломат зазначив, що росія, розв’язавши війну, завдала удару по глобальній продовольчій безпеці, оскільки близько 400 млн осіб у світі, переважно на Близькому Сході, у Північній Африці та Азії, залежать від поставок зерна та олії з України. Експорт майже зупинився через блокування росією портів на Чорному морі.

Читайте також: Штати в ООН звинуватили росію у навмисному використанні голоду як зброї

За його словами, ще однією загрозою є дії Росії є конфіскація українського зерна для власного споживання або нелегального продажу на міжнародних ринках.

«Розкрадання запасів продовольства з території незалежної суверенної держави є одним з аспектів мародерства», - додав Дворник.

Читайте також: Продовольча безпека: ООН шукає рішення для розблокування експорту з України через порти

Російські окупанти вже вкрали щонайменше 400-500 тис. тонн зерна, нагадав він. При цьому майже всі кораблі із зерном, що виходять із Севастополя, завантажені краденою українською продукцією, зауважив дипломат.

«Україна вже попередила країни-споживачі, що партії зерна, які експортує росія, можуть містити крадене українське зерно. Будь-яка країна, яка свідомо купує це зерно, вважатиметься причетною до злочину», - сказав він.

Читайте також: ФРН виділяє понад €4 мільярди для боротьби з наслідками «зернової війни», яку почала росія

Дворник наголосив, що не повинно бути жодних сумнівів у тому, хто відповідає за можливий голод мільйонів людей в Азії, Африці та інших частинах світу й на окупованих територіях України.

Україна, за його словами, також рішуче відкидає будь-які маніпулятивні заяви про те, що санкції проти росії нібито унеможливлять ефективне розв’язання проблеми експорту сільськогосподарської продукції. Міжнародна спільнота вже зробила відповідні висновки, зауважив він.

Читайте також: росія вже вкрала в України близько 400 тисяч тонн зерна

Як повідомлялося, у четвер у Раді Безпеки ООН у Нью-Йорку під головуванням держсекретаря США Ентоні Блінкена відбулися відкриті дебати з питань продовольчої безпеки та впливу на неї воєнних конфліктів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-