Дії російських загарбників завдали ЗАЕС збитків на 36 мільярдів

Дії російських загарбників завдали ЗАЕС збитків на 36 мільярдів

Укрінформ
Дії загарбників завдали ЗАЕС збитків на 36 млрд грн, із них 18 млрд грн - це пошкодження об’єктів.

Про це в інтерв’ю Vesti.ua розповів голова ДП НАЕК “Енергоатом” Петро Котін, передає Укрінформ.

“Щодо ЗАЕС, то сума прямих і непрямих збитків становить близько 36 млрд грн. Із них 18 млрд грн – безпосереднє пошкодження об’єктів, і стільки ж – недоотримані Енергоатомом кошти від майже двократного падіння обсягів виробництва”, - сказав Котін.

Щодо Чорнобильської станції, то нею займається Державне агентство України з управління зоною відчуження (ДАЗВ), яка наразі не підпорядкована Енергоатому.

Читайте також: російські загарбники заборонили керівникам ЗАЕС виїжджати з міста

За словами Котіна, на території ЗАЕС з моменту захоплення було майже 1500 загарбників – це враховуючи майданчик АЕС разом із містом Енергодар. На самому майданчику одночасно перебувало десь до 500 військових, зараз їх стає менше. Голова Енергоатому припускає, що вони передислоковуються, рухаються до гарячих точок на інших напрямках.

“На території станції окупанти встановили зони, куди нікого не підпускають. Також відомо, що на ЗАЕС перебуває важка техніка. Стоять також вантажні машини для перевезення піхоти й зброї. Деякі з них, судячи з зовнішнього вигляду, завантажені зброєю чи вибухівкою. Персонал не може підійти близько, аби пересвідчитися в цьому”, - сказав Котін.

Читайте також: «Росатом» намагається взяти під повний контроль Запорізьку АЕС – МАГАТЕ

Окрім того, на станції перебуває до 10 осіб російських атомників, а командує головний інженер Ростовської станції Андрій Горбачов. Вони знаходяться в Кризовому центрі, що розташований поблизу адмінбудівлі. Там вони живуть, харчуються, вивчають ситуацію на станції та документи.

На питання, чи можуть росіяни спробувати відрізати ЗАЕС від української енергосистеми, налагодивши постачання електроенергії до Криму, Котін сказав, що ЗАЕС включено до єдиної енергосистеми України.

“Куди наш оператор “Укренерго” направлятиме цю енергію – туди вона й піде. Контроль за точками подачі в будь-якому разі – на нашій стороні! Єдиний спосіб перенаправити для них – побудувати власну лінію від ЗАЕС до Криму. Тоді – так, зможуть постачати. Але така лінія коштуватиме до 1 млрд євро, а будуватимуть її років зо три. Тому мріяти можуть, як про політ на Марс, а от зробити – зась”, - наголосив голова Енергоатому.

Читайте також: Командував захопленням ЗАЕС: російському генералу заочно повідомили про підозру

Як повідомлялося, російські війська захопили ЗАЕС на початку березня. Внаслідок штурму загинули троє українських бійців, двоє отримали поранення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-