Тепловики просять Раду не підтримувати законопроєкт, що дозволить Нафтогазу поглинати ТКЕ

Тепловики просять Раду не підтримувати законопроєкт, що дозволить Нафтогазу поглинати ТКЕ

Укрінформ
Міжгалузева асоціація «Укртеплокомуненерго» звернулась до народних депутатів з проханням не підтримувати законопроєкт, який створить передумови для гегемонії НАК «Нафтогаз» та поглинання теплопостачальних підприємств під час війни.

Як передає Укрінформ, відповідне звернення оприлюднене на сайті асоціації.

Зазначається, що прийняття урядового законопроєкту «Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання протягом дії воєнного стану та подальшого відновлення» фактично буде означати перехід теплопостачання під контроль «Нафтогазу».

«В умовах війни, критичного зменшення плати за послуги, мораторію на підвищення тарифів – тепловики не мають важелів впливу на економіку своїх підприємств. Саме тому, запропонований проєкт закону виглядає як чергова спроба газопостачальника посилити свою монополію та компенсувати втрачені обсяги за рахунок поглинання суміжної галузі», - зазначив президент МА «Укртеплокомуненерго» Арсентій Блащук.

Читайте також: У Києві виявили вже понад сотню пошкоджень тепломереж

За його словами, існуючій редакції законопроєкт захищає газопостачальника як об’єкта господарювання і передбачає повну залежність господарської діяльності теплопостачальників від «Нафтогазу», в тому числі – безоплатне поглинання підприємств теплокомуненерго газовим монополістом.

«Цей підхід суперечить європейським практикам та директивам ЄС, а також антимонопольному законодавству України. Ми надали свої зауваження депутатам ВРУ та сподіваємося на прийняття виваженого справедливого закону для усіх учасників галузей тепло- та газопостачання», - підкреслив очільник міжгалузевої асоціації.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів підтримав законопроєкт «Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та в сфері теплопостачання під час дії воєнного стану та повоєнного відновлення».

Документом, зокрема, пропонується встановити заборону на підвищення тарифів на послуги розподілу природного газу (абонплату за газ), тарифів на теплову енергію, на послуги з постачання теплової енергії та послуги з постачання гарячої води для населення та бізнесу.

Читайте також: Нафтогаз не змінює ціну на газ для своїх клієнтів у межах річного тарифу «Фіксований»

Також пропонується встановити перелік та механізми фінансування відповідних гарантій та компенсацій, спрямованих на забезпечення сталого функціонування ринку природного газу та сфери теплопостачання в умовах воєнного стану та післявоєнного відновлення.

Фото: mautke.com.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-