Світ впорається із зниженням поставок російської нафти – МЕА

Світ впорається із зниженням поставок російської нафти – МЕА

Прогноз
Укрінформ
Зниження постачання нафти з російської федерації через санкції не залишить світ без цього енергоресурсу.

Як передає Укрінформ, про це у щомісячному звіті про стан світового нафтового ринку повідомило Міжнародне енергетичне агентство (МЕА).

«Очікується, що з часом стабільно зростаючі обсяги нафти з країн ОПЕК+ і США поряд із уповільненням зростання попиту компенсують гострий дефіцит поставок на тлі погіршення постачання з росії. Окрім рф, обсяг виробництва в решті світу з травня по грудень зросте на 3,1 млн барелів на добу», - йдеться в звіті.

Читайте також: В ОП закликають Євросоюз негайно ввести ембарго на російську нафту

У МЕА додали, що дефіцит нафти вдасться попередити внаслідок уповільнення зростання попиту на цей енергоресурс через карантинні заходи в Китаї, де уряд намагається стримувати поширення COVID-19.

«Неухильне зростання виробництва в інших країнах, у поєднанні з уповільненням зростання попиту, особливо в Китаї, як очікується, дозволить упоратися з гострим дефіцитом поставок нафти в найближчій перспективі», - пише МЕА.

В агентстві також спрогнозували, що різке підвищення роздрібних цін на бензин та сповільнення економічного зростання у світі значною мірою стримають відновлення попиту на нафту до кінця цього року та початку наступного.

Читайте також: Рютте виступив у Раді: Нідерланди повністю відмовляться від російської нафти

Поки, за оцінкою МЕА, в росії експорт нафти тримався приблизно на довоєнному рівні.

Утім, великі торговельні компанії вже згортають угоди з російськими компаніями Роснефть, Газпром Нефть та Транснефть, які контролюються державою, граниіний термін - 15 травня.

Наразі скорочення поставок нафти цими компаніями становило 1 млн барелів на добу в квітні, а в другій половині року ця цифра може зрости до 3 млн барелів на добу, прогнозує МЕА.

Як повідомлялося, у березні Міжнародне енергетичне агентство давало більш критичні прогнози щодо можливого скорочення поставок нафти через антиросійські санкції і прогнозувало «глобальний шок через скорочення поставок».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-