За час війни малий та середній бізнес втратив до $85 мільярдів — експерти

За час війни малий та середній бізнес втратив до $85 мільярдів — експерти

Укрінформ
Загальні прямі втрати малого та середнього бізнесу (МСБ) в Україні за час повномсштабного російського вторгнення оцінюються в 64-85 млрд доларів США.

Про це свідчать результати дослідження Advanter Group, передає Укрінформ.

За даними опитування представників МСБ, 49% підприємств малого та середнього бізнесу сьогодні зупинені або майже зупинені.

Лише 15% не змінили, або навіть збільшили обсяги робіт порівняно з тими, що були станом на 23 лютого.

Середні втрати становлять від $38,5 тис. у мікропідприємств до $2,1 млн у середніх.

Більшість представників МСБ відкинули ідею релокації свого підприємства: 71% не перевозили свій бізнес та не планують цього робити; 20% перевезли підприємства в інші регіони України; 4,4% переїхали за кордон.

Читайте також: У квітні кількість зупинених підприємств скоротилася до 17% – НБУ

Серед основних причин, які заважають підприємцям відновити діяльність: брак платоспроможних клієнтів на внутрішньому ринку; неможливість прогнозувати розвиток ситуації в Україні та на внутрішньому ринку; брак капіталу; зруйновані ланцюги постачання; невчасні розрахунки з клієнтами, або неможливість здійснити оплату.

Крім того, індекс активності бізнесу UBI (Ukrainian Business Index) впав до найгіршого показника з грудня 2020 року - 33,82 зі 100 можливих.

Дослідження проведено міжнародною групою компаній Advanter Group 4 - 7 травня за підтримки Міністерства цифрової трансформації, Ukrainian Economic Outlook, ТПП і Ліги ділових клубів України. Всього опитано 934 власників та CEO підприємств.

Як повідомлялося, за даними НБУ, станом на кінець квітня кількість підприємств, які повністю зупинили діяльність, скоротилася до 17% порівняно з 32% на початку повномасштабної війни.

Станом на 5 травня програмою релокації бізнесу 500 підприємств переміщено в безпечні локації, з них 300 вже продовжили свою роботу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-