У квітні кількість зупинених підприємств скоротилася до 17% – НБУ

У квітні кількість зупинених підприємств скоротилася до 17% – НБУ

Укрінформ
Станом на кінець квітня кількість підприємств, які повністю зупинили діяльність, скоротилася до 17% порівняно з 32% на початку повномасштабної війни.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у щомісячному макроекономічному та монетарному огляді Національного банку.

"Кількість підприємств, які повністю зупинили діяльність, скоротилася майже вдвічі порівняно з початком воєнних дій (з 32% до 17%). Утім 60% підприємств працює нижче довоєнного рівня завантаженості, майже 23% – більш ніж удвічі", – повідомляє НБУ.

При цьому малий та середній бізнес відновлюється повільніше, ніж великий.

За даними НБУ, наприкінці квітня найбільше підприємств працювало у сільському господарстві, також відновлювали роботу транспорт та переробна промисловість. Найскладніша ситуація спостерігається у будівництві та видобувній промисловості, значно нижче довоєнного рівня залишається завантаженість торгівлі.

У металургії частину потужностей втрачено чи законсервовано. У квітні деякі підприємства галузі відновили роботу, проте працюють лише на 40‒50% потужностей через ускладнену логістику та збут. Зазнав численних втрат і сектор машинобудування: частина підприємств на півдні та сході зруйновані (Азовський судноремонтний завод) або зупинені (НКМЗ), деякі – у процесі релокації.

Читайте також: На безпечних територіях вже працюють 300 переміщених підприємств

Підприємства харчової промисловості у західних областях уже працюють на повну потужність, у звільнених регіонах (Київщина, Сумщина, Чернігівщина) – активно відновлюють виробництво. Зниження споживчого попиту в галузі частково компенсує державне замовлення.

Натомість деокупація півночі, релокація потужностей на захід, а також збільшення потреб оборонного сектору (одяг, бронежилети, підсумки тощо) сприяли пожвавленню легкої промисловості. Окремі фармацевтичні компанії навіть в умовах війни виводять на ринок нові продукти та ведуть перемовини про залучення іноземних інвестицій

За даними підприємств, крім порушеної логістики та втрати ринків збуту, роботу бізнесу обмежують комендантська година, заблоковані порти, погіршення платіжної дисципліни, окуповані або зруйновані потужності, закриті реєстри.

Читайте також: Регіони конкурують за право прийняти релоковані підприємстваочільниця ФДМУ

Як повідомлялося, за перші шість тижнів війни загальний збиток економіки України перевищив 500 млрд дол., але ця цифра в довгостроковій перспективі може зрости до 1 трлн дол.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-