Про газові війни росії проти України розповів колишній топменеджер Газпрому

Про газові війни росії проти України розповів колишній топменеджер Газпрому

Укрінформ
російський Газпром з 2005 року навмисно і системно дискредитував Україну, щоб переконати Європу, що вона є ненадійним транзитером, і побудувати газопроводи в обхід української ГТС.

Як передає Укрінформ, про це колишній віцепрезидент Газпромбанку Ігор Волобуєв розповів у відеоінтерв'ю Денису Казанському, а також в інтерв'ю виданню Liga.net.

За словами колишнього топменеджера, Газпром вклав у дискредитацію України у Європі мільйони доларів. Для цього було найнято спеціальні агенції, які «репутаційно виглядали нормально, але при цьому відпрацьовували певні теми, зручні кремлю». У піарників, які брали участь у газовій війні з російського боку, стояло завдання – показати, що «українська ГТС аварійна, труби гнилі, що реконструювати систему надто дорого та простіше – від неї відмовитися», а також, що «Україна – несумлінний транзитер російського газу, злодій». Особливо активно ця робота проводилася під час «газових війн» 2004-2005 та 2008-2009 років, констатував Волобуєв.

За його словами, у другій газовій війні, «більшій і серйознішій», дискредитацією України керував «головний тіньовий кардинал» кремлівської інформполітики – заступник голови адміністрації президента рф Олексій Громов. «Я отримував завдання від прессекретаря Газпрому Сергія Купріянова. Я та моє управління готували тези, офіційні повідомлення, релізи. Ідеологією та стратегією ми не займалися, Газпром був виконавцем. Не Міллер там керував, а таке відчуття, що кремль та путін – особисто», - пояснює колишній топменеджер Газпрому та Газпромбанку.

Читайте також: Колишній топменеджер Газпрому: кремль навмисно заважав Грузії та Україні отримати ПДЧ НАТО

Волобуєв, який особисто брав участь у газових війнах, спростовує заяви російської сторони, що на початку 2009 року Україна перекрила газ до Європи, і «достеменно знає», що газ був перекритий на території росії (як і заявляв тоді ж Нафтогаз).

За словами колишнього топменеджера, така інформполітика росії була загалом успішною. Їй вдалося дискредитувати Україну в очах європейських споживачів. Було побудовано газопроводи в обхід української ГТС («Північний потік», «Турецький потік», незапущений «Північний потік-2»). У результаті обсяг транзиту російського газу через Україну впав зі 104 млрд 2011 року до 41 млрд кубів 2021 року.

Читайте також: росія знову використовує газ як інструмент для шантажу – Єврокомісія

Він називає все це різними сторонами однієї й тієї ж війни росії проти України, яку путін вів давно, більш активно – після перемоги Майдану у 2004-2005 роках. Між іншим, газова війна є потужною зброєю у руках кремля. «Росія має дві палиці. Перша – газова, якою вона шантажувала та продовжує шантажувати Європу, Україну та всіх своїх споживачів. Друга – це ядерна палиця, якою вона шантажує увесь світ», - резюмував колишній топменеджер.

Як повідомлялося, напередодні віцепрезидент російського Газпромбанку українського походження Ігор Волобуєв виїхав із росії в Україну і вступив до лав тероборони, щоб захищати свою батьківщину. Колишній топ-менеджер народився та до 18 років мешкав у Охтирці Сумської області. Саме там, після початку росією повномасштабних бойових дій проти України, його батько «місяць прожив у підвалі».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-