В ЄС закликали спростити процедуру відкриття банківських рахунків для біженців з України

В ЄС закликали спростити процедуру відкриття банківських рахунків для біженців з України

Укрінформ
Європейський банківський регулятор доручив фінансовим та фіскальним органам спростити для біженців з України процедуру відкриття банківських рахунків та доступ до фінпослуг.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Європейського банківського регулятора (EBA).

«Європейський банківський регулятор оприлюднив сьогодні звернення до фінансових інституцій та наглядових органів із закликом докласти всі зусилля для забезпечення доступу для українських біженців до принаймні базових фінансових продуктів та послуг. У зверненні EBA визначив порядок застосування у поточному контексті правил, спрямованих проти відмивання грошей та проти фінансування тероризму(AML/CFT), а також інструкції щодо адаптації цих правил для прагматичної та пропорційної відповіді на складні виклики, що постають перед ними сьогодні», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Українці намагаються повертати кредити та сплачувати відсотки навіть у зоні бойових дій

Звернення EBA також роз’яснює, що фінансові та наглядові інституції ЄС можуть зробити, щоб захистити найбільш вразливих осіб від дій злочинців, та при цьому не допустити необґрунтованого зниження порогу прийнятих в ЄС заходів захисту у цій сфері.

Як роз’яснює сьогодні Politico, на практиці це означає, що європейським банкам дозволено застосовувати спрощені процедури перевірок щодо причетності до відмивання грошей під час відкриття банківських рахунків для людей, котрі рятуються від російської війни проти України. Наприклад, для відкриття рахунку банківська установа може скористатися не лише паспортом такої людини, а й будь-яким іншим документом, що засвідчує статус українського біженця. Банкам дозволено відтермінувати певні безпекові перевірки щодо таких клієнтів.

При цьому EBA окремо наголошує на підвищеній увазі до ознак використання біженців злочинцями, залученими до торгівлі людьми, зокрема до «необґрунтовано низьких» перерахувань заробітної плати або до «незвичайних» шляхів перерахування грошей.

Підвищена увага також приділятиметься спробам використовувати українських біженців для виведення з-під дії санкцій ЄС певних осіб, котрі потрапили під них у зв’язку із агресією росії проти України. Зокрема, це стосується чіткого визначення кінцевого беніфіціара та власника бізнесу, який намагається скористатися послугами банківської установи.

Читайте також: До кінця року кількість біженців з України може сягнути 8,3 мільйона - ООН

24 лютого 2022 року росія продовжила військову агресію проти України, що почалася у 2014 році, та розпочала масовані бомбардування мирних українських міст і селищ. російські війська розв’язали масовий терор на тимчасово захоплених територіях. Збройні сили України та Сили територіальної оборони чинять запеклий опір російським загарбникам та завдають їм величезних втрат. На боротьбу із агресором піднявся весь народ України.

Ці події примусили вже більше 5 мільйонів українців шукати притулку за межами України, зокрема, в країнах ЄС. ЄС від початку війни виявив солідарність з народом України та вперше у власній історії активував так звану Директиву тимчасового захисту, яка надає українським біженцям право на проживання на території ЄС, доступ до базових соціальних і медичних послуг, право на працевлаштування і відкриття банківського рахунку.

Докладно ця інформація викладена на спеціалізованому сайті Єврокомісії, у тому числі – українською та російською мовами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-