Гендиректор МАГАТЕ завтра відвідає Чорнобильську АЕС

Гендиректор МАГАТЕ завтра відвідає Чорнобильську АЕС

Укрінформ
Експертна місія Міжнародного агентства з атомної енергії на чолі з гендиректором МАГАТЕ Рафаелем Маріано Гроссі 26 квітня побуває на Чорнобильській атомній електростанції.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті МАГАТЕ.

«Присутність МАГАТЕ в Чорнобилі матиме ключове значення для нашої діяльності з підтримки України, адже вона прагне відновити регуляторний контроль над станцією та забезпечити її безпечну роботу», - зауважив Гроссі.

За його словами, найближчими тижнями відбудуться інші місії МАГАТЕ на цей та інші ядерні об’єкти в Україні.

Під час поїздки на ЧАЕС команда Міжнародного агентства з атомної енергії «доправить життєво важливе обладнання» та «проведе радіологічні та інші оцінки» станції, яка впродовж п’яти тижнів перебувала під контролем російських військ.

Зокрема, на станцію доставлять різні типи обладнання для радіаційного моніторингу, включаючи прилади ідентифікації радіонуклідів та вимірювачі потужності гамма-дози, а також засоби індивідуального захисту.

«На основі наших наукових вимірювань та технічних оцінок ми зможемо краще зрозуміти радіологічну ситуацію», – заявив Гроссі.

Крім того, експерти МАГАТЕ відремонтують встановлені на станції системи дистанційного моніторингу гарантій, які припинили передачу даних до штаб-квартири агентства у Відні після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Читайте також: Україна просить МАГАТЕ допомогти з обладнанням для атомних станцій

Як повідомляв Укрінформ, Чорнобильську АЕС захопили російські війська у перший день повномасштабного вторгнення – 24 лютого. 20 березня Україні вдалося провести часткову ротацію персоналу атомної електростанції та евакуацію осіб, які там перебували.

31 березня російські загарбники залишили станцію.

МАГАТЕ втратило зв'язок з атомною станцією 10 березня, його відновлено 19 квітня.

Фото: D. Calma/IAEA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-